Špenát je výborný na prípravu mnohých slaných jedál a „zákuskov“, nemyslíme tým len špenát so zemiakovou knedľou a údeným mäsom. Koláč so špenátom môžete použiť ako hlavné jedlo, ale výborne sa hodí aj na desiatu.
Budete potrebovať:
Na cesto:
- formu na pečenie v rozmeroch okolo 36 x 13 centimetrov
- 125 gramov studeného masla
- 225 gramov celozrnnej špaldovej múky
- 3 vaječné žĺtky
- 1 až 2 lyžice vody
- tymian
- soľ
- maslo na vymazanie formy na pečenie
Na náplň:
- 300 ml 30% smotany
- 80 gramov čerstvého špenátu
- 100 gramov strúhaného parmezánu
- 2 vajcia
- tymian
- korenie
- soľ
Postup prípravy:
- Z preosiatej múky, masla, soli, žĺtkov, tymiánu a vody si v mise vypracujte hladké cesto.
- Pripravené cesto obaľte fóliou a dajte asi na 40 minút do chladničky.
- Cesto vybraté z chladničky vyvaľkajte na hrúbku asi 5 milimetrov a vložte do formy na pečenie vymastenej maslom.
- Prebytočné okraje cesta odrežte.
- Cesto jemne prepichajte vidličkou, prekryte papierom na pečenie a dajte naň záťaž (vhodné sú fazuľa či hrach). Cesto sa počas pečenia nebude zdvíhať.
- V rúre predhriatej na 180 °C pečte asi 10 minút.
- Potom odstráňte záťaž a papier na pečenie a na cesto vložte špenát.
- Koláč zalejte zmesou vajec, smotany, strúhaného parmezánu a tymiánu. Dochuťte soľou podľa potreby.
- Potom vložte späť do rúry a pečte ďalších 30 minút.