Luxusný slaný koláč zo šťouchaných zemiakov plnený lahodným a zdravým tempehom vás úplne odzbrojí. Skvelá kombinácia korenia robí tento pokrm skutočným chuťovým zážitkom!
Čo budeme potrebovať
Na zemiakovú kašu
- 6 zemiakov (očistených a nakrájaných na štvrtky)
- 3 strúčiky cesnaku (nastrúhané)
- 125 ml plnotučného mlieka
- 125 ml čistého gréckeho jogurtu
- Soľ
- Korenie
Na náplň z tempehu
- 2 lyžice kokosového oleja
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 mrkvy (nakrájané na kocky)
- Zelený zeler (nakrájaný na kocky)
- 2 klobúky šampiňónov portobello (nakrájané na drobné kúsky)
- 250 g mrazeného hrášku
- 230 g tempehu (rozdrobený)
- 250 ml zeleninového vývaru
- 60 g paradajkového pretlaku
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
- Vetvička čerstvého rozmarínu
- Vetvička čerstvej šalvie
- Soľ
- Korenie
Postup
- Rúru predhrejeme na 200 stupňov
- Do veľkého hrnca s vriacou vodou pridáme zemiaky a varíme ich 20 minút, kým ich nebudeme môcť ľahko prepichnúť vidličkou
- Teplotu vypneme, zemiaky scedíme a vrátime ich do hrnca
- Pokrčíme ich šťouchadlom na zemiaky, kým zemiaky nedosiahnu požadovanú konzistenciu.
- Vmiešame cesnak, mlieko, grécky jogurt a podľa chuti osolíme a okoreníme
- V prípade potreby znovu roztlačíme šťouchadlom na zemiaky, aby sa ingrediencie plne premiešali
- Zatiaľ čo sa zemiaky varia, pripravíme si tempehovú náplň
- Kokosový olej si rozohrejeme panvici vhodné do rúry
- Vmiešame cibuľu a varíme 4 minúty, kým nezosklovatí
- Pridáme mrkvu a zeler a varíme ďalších 5 minút, kým mrkva nezačne mäknúť
- Vmiešame huby a varíme za častého miešania po dobu 3 minút, kým huby nezhnednú
- Vmiešame mrazený hrášok, tempeh, zeleninový vývar a paradajkový pretlak
- Na zmes z tempehu položíme vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
- Panvicu prikryjeme, zvýšime teplotu na vysokú, zmes privedieme do varu a potom teplotu znížime na nízku a za občasného miešania varíme 10 minút, kým sa väčšina vývaru nevstrebe a nevyvarí
- Odstránime vetvičky tymiánu, rozmarínu a šalvie
- Zmes tempehu ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou a korením
- Na tempehovú zmes lyžicou rozložíme zemiakovú kašu
- Preložíme všetko do rúry a odkryté pečieme 30 minút, kým zemiaky nezezlátnu
- V prípade potreby na posledných 5 minút opekajte na nízku teplotu (pre väčšiu zlatavosť)
- Podávame s čerstvým tymiánom a mletým čiernym korením