Rybí koláč nemusí znamenať hneď znamenať ťažké jedlo, ktoré vás zasýti, tak že ešte na druhý deň nemáte hlad. Tento recept s ostriežom v ľahkom, chrumkavom ceste doplnený o plnku z paradajok a jemnej šľahačky, si vychutnáte plnými sústami a zostane vám miesto aj na niečo sladké.
Čo budeme potrebovať
- 100 g masla
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Cibuľka feniklu (nakrájaná nadrobno)
- Strúčik cesnaku (jemne nasekaný)
- Lyžica paradajkového pretlaku
- 200 ml bieleho vína
- 400 g plechovky nakrájaných paradajok
- 150 ml smotany na šľahanie
- 300 g filétov z morského ostrieža (zbavených kože a nakrájaných na veľké kúsky)
- 250 g halibuta (zbaveného kože a nakrájaného na veľké kúsky)
- 200 g surových kreviet
- Hrsť petržlenu (nasekaná)
- 2 lyžice nasekaného estragónu
- Balenie lístkového cesta
Postup
- 25 g masla rozohrejeme vo veľkom hrnci, tak aby začalo peniť
- Pridáme cibuľu a fenikel a varíme asi 10 minút, kým nie sú mäkké a nezosklovatí
- Vmiešame cesnak a varíme ešte 1 minútu
- Pridáme paradajkový pretlak, varte 1 minútu, a ihneď potom pridáme biele víno
- Túto zmes varíme niekoľko ďalších minút, kým sa nezredukuje na polovicu
- Vsypeme nakrájané paradajky a ďalších 15 minút pokračujeme vo varení, kým nezískame bohatú a hustú omáčku
- Omáčku odstránime z platne
- Vmiešame smotanu, kúsky rýb, krevety a bylinky a dochutíme korením
- Zmes nalejeme do zapekacej misy
- Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov
- Rozpustíme si zvyšok masla
- Rozbalíme si lístkové cesto a rozvaľkáme ho na veľkosť zapekacej misy
- Cesto potrieme po celej jednej strane rozpusteným maslom
- Pečivo jemne narežeme a položíme ho na vrch koláčovej náplne, tak aby ho úplne zakrylo
- V predhriatej rúre rybí koláč pečieme 25 minút na prostrednom rošte, kým cesto nezezlátne a nebude chrumkavé