Štrúdly či záviny nemusia byť vždy iba na sladko. Vymeňte jablká, mak, lekvár či orechy za zeleninu, huby, syr či údeninu. Uvidíte, že si skvele pochutnáte!
Ingrediencie:
- 250 g lístkového cesta alebo cesta na pizzu
- 150 g brokolicových ružičiek
- 200 g šampiňónov
- 100 g mozzarelly
- 1 červená kapia
- 2 PL oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 PL mlieka
- 1 čajová lyžička talianskych byliniek
- soľ, korenie
Postup:
- Brokolicové ružičky rozdeľte na menšie kúsky, šampiňóny nakrájajte na plátky a papriku na kúsky.
- Na panvici s jednou polievkovou lyžicou oleja následne niekoľko minút povarte brokolicu a papriku domäkka.
- Pridajte talianske korenie, prelisované strúčiky cesnaku a povarte ďalšiu minútu.
- Dochuťte soľou a korením, premiešajte a zmes z panvice vyberte.
- Do panvice pridajte zvyšný olej a orestujte na ňom šampiňóny.
- Poduste domäkka.
- Následne povarenú zeleninu aj huby na doske ľahko pokrájajte na menšie kúsky.
- Keď táto zmes vychladne, pridajte do nej nastrúhanú mozzarellu a vložte misku so zmesou na chvíľku do chladničky.
- V medziobdobí si predhrejte rúru na 200 °C.
- Listové cesto na plechu s papierom na pečenie rozvaľkajte do obdĺžnikového tvaru.
- Následne na polovicu cesta dajte predpripravenú náplň z chladničky.
- Druhú polovicu cesta následne preložte cez náplň, ako keď robíte štrúdľu.
- Okraje cesta dobre utesnite, aby vznikol úhľadný závin.
- Závin potrite rozšľahaným vajcom s mliekom.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte približne 20-25 minút dozlatista.
Ďalšou obľúbenou pochúťkou, ktorú nemusíte konzumovať iba s marmeládou či tvarohom, sú palacinky. Inšpirujte sa našimi palacinkami na slano !