Veľmi obľúbené a chutné jedlo našich blízkych susedov v origináli paprikás csirke, ktorému jeho charakteristickú chuť dodáva okrem korenia aj zmes zeleniny.
Ingrediencie:
- 1 sliepka, naporciovaná na menšie časti
- 2 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 paradajky
- 1 maďarská paprika
- 2 šálky kuracieho vývaru
- 1/4 šálky šľahačky
- 3/4 šálky kyslej smotany
- 3-4 PL sladkej papriky
- 3 PL hladkej múky
- 2 PL masti alebo masla
- soľ, korenie
Postup:
- V hrnci či hlbšej panvici zahrejte masť a sliepku zľahka opečte zo všetkých strán.
- Následne mäso vyberte a do masti vložte orestovať nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Potom pridajte prelisovaný cesnak a nakrájané paradajky, restujte približne 2-3 minúty.
- Hrniec odstavte z ohňa, vmiešajte sladkú papriku, soľ a korenie.
- Následne do hrnca pridajte späť kúsky sliepky a prilejte kurací vývar.
- Priveďte zmes do varu, priklopte pokrievkou a na strednom ohni varte približne 40 minút.
- Keď je slepačie mäso mäkké, vyberte ho z hrnca opäť von.
- V medziobdobí si pripravte misku, v ktorej rozmiešajte kyslú smotanu a šľahačku.
- Túto zmes pridajte do hrnca a za stáleho miešania ju niekoľko minút povarte.
- Keď omáčka zhustne, pridajte do hrnca späť kúsky sliepky, omáčku prípadne dochuťte soľou a korením.
Paprikáš sa v Maďarsku podáva predovšetkým s nokedli, ktoré pripomínajú nemecké spaetzle. Skvele ale chutí aj s akýmikoľvek cestovinami či žemľovou knedľou.