Lahodná domáca polievka so slepačím mäsom ako od babičky. Jej chuť je dokreslená domácimi krutónmi, ktoré sa na vývar dokonale hodia.
Čo budeme potrebovať
Na pečivo
- 3 lyžice masla (rozpusteného)
- Lyžička cesnakového prášku
- Lyžička korenia
- 300 g francúzskej bagety (nakrájané na kocky)
Na polievku
- Cibuľa (nakrájaná na kocky)
- Zeler (nakrájaný nadrobno)
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- Lyžička soli
- Lyžička korenia
- 600 ml kuracieho vývaru
- 75 g hladkej múky
- 75 ml vody
- 30 ml bieleho vína
- 200 g čedaru (nastrúhaného)
- 100 g bieleho švajčiarskeho syra (nastrúhaného)
- 500 g pečeného kurčaťa
- 500 g mäkkej kuracej salámy
Postup
- Rúru si predhreje man 180 stupňov
- Vo veľkej mise si zmiešame rozpustené maslo, cesnak a korenie
- Vhodíme na kocky nakrájanú bagetu a premiešame
- Kocky rozložíme na plech a vložíme ich do rúry
- Krutóny pečieme po dobu 15-20 minút, kým nie sú zlatisté
- Do papiňáka vložíme prvých 5 prísad do polievky
- Tie zalejeme vývarom a na nízku teplotu ich varíme 2 hodiny, kým zelenina nezmäkne
- Zvýšime teplotu v papiniaku
- Zmiešame si vodu s múkou, aby vznikla hladká zmes
- Múku potom zamiešame do vývaru a varíme do zhustnutia 30-40 minút
- Pridáme víno
- Pridáme syry a miešame, kým sa syry nerozpustia
- Potom pridáme kura a šunku
- Polievku necháme prehriať a servírujeme
- Polievku zdobíme a podávame upečenými krutónmi