Slivkové čatní s datľami

Slivkové čatní s datľami

Tradičné slivkové čatní je jednoduché na prípravu a skvele sa hodí k rôznemu mäsu, syrom aj do sendvičov. Hotové vydržia až jeden rok, takže budete mať veľa času si ho užiť.

Ingrediencie

  • 5 cm kus čerstvého olúpaného zázvoru
  • 6 kardamómových strukov
  • 1 šálka datlí, vykôstkovaných a nahrubo nasekaných
  • 1,4 kg sliviek, rozpolených a vykôstkovaných
  • 2 červené cibule, jemne nasekané
  • 2 jablká, olúpané, bez jadrovníka a hrubo nasekané
  • 1/2 šálky jablčného octu
  • 2 šálky trstinového cukru
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • 1 čajová lyžička mletého zázvoru
  • 1 kus badiánu

Postup

  1. Nakrájame olúpaný zázvor nadrobno.
  2. Dáme kardamómové struky do mažiara a ľahko ich rozbijeme a vyberieme semienka.
  3. Vyhodíme škrupinu a rozdrvíme semienka.
  4. Nahrubo nakrájame datle.
  5. Zázvor, kardamóm a datle dáme do veľkej panvice.
  6. Poloviny sliviek nakrájame na dve časti a pridáme do panvice s cibuľou, jablkami, octom a cukrom.
  7. Dobre premiešame.
  8. Panvicu zahrejeme na strednú teplotu a miešame, kým sa všetok cukor nerozpustí.
  9. Pridáme škoricu, mletý zázvor a badián.
  10. Znovu premiešame.
  11. Pridajte škoricu
  12. Necháme čatní dosiahnuť mierny var, potom stlmíme oheň a pokračujeme vo varení po dobu 2 až 2 a 1/2 hodiny.
  13. Počas tejto doby dávame na čatný pozor a občas skontrolujeme, či sa nelepí na dno panvice.
  14. Čatné je hotové, keď zhustne a zmení sa na lahodne lesklo tmavo hnedé.
  15. Zložíme z plameňa a necháme 15 minút odstáť a potom čatní nalejeme do horúcich sterilizovaných nádob.
Slivková zaváranina s ďatľami v pohári s vedľa položenou lyžicou a jablkami.
www.thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.