Týmto zemiakovým knedliam so slivkami jednoducho neodoláte! Vykôstkované čerstvé slivky v jemnom zemiakovom ceste, obalené v sladkej maslovej strúhanke a posypané škoricovým cukrom. Už slintáte? Tak si ich s nami poďte pripraviť!
INGREDIENCIA
- 2 veľké zemiaky so šupkou
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžica masla
- 1 vajce
- 1 až 1 ½ šálky hladkej múky
- 8 zrelých sliviek bez kôstok
- ⅓ šálky rastlinného oleja
- ⅓ šálky strúhanky
- 1 šálka cukru
- 1 lyžička škorice
- kyslá smotana (voliteľne)
POSTUP
- Varíme 2 stredné až veľké zemiaky, kým nebudú hotové, asi 20 minút.
- Olúpeme a vložíme ich do misy.
- Pridáme ¼ lyžičky soli a 1 polievkovú lyžicu masla a roztlačíme (malo by to dať asi 2 šálky).
- Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pridáme vajcia a miešame, kým sa všetko dobre nespojí.
- Preosejeme jeden hrnček múky a miesime, kým nevznikne mäkké cesto.
- Pokiaľ sa cesto lepí na ruky, pridáme ďalšiu ½ šálku múky.
- Cesto nakrájame na 8 rovnakých dielov.
- Ľahko pomúčenými rukami vezmeme kúsok cesta a rozplácneme ho naplocho.
- Umiestnime jednu slivku do stredu a preložíme strany cesta cez slivku; váľame ju medzi rukami, kým nebude pevne utesnená (v prípade potreby si navlhčíme ruky).
- Naplníme veľký hrniec vodou a privedieme do varu.
- Znížime teplotu na strednú.
- Knedle vkladáte po jednom do vriacej vody (podľa potreby pracujeme po dávkach).
- Počkáme, až knedle vyplávajú hore, asi 5 minút.
- Varíme o 3 minúty dlhšie.
- Medzitým vo veľkej panvici zahrejeme ⅓ šálky rastlinného oleja na strednom plameni; pridáme ⅓ šálky strúhanky.
- Miešame, kým strúhanka nezíska zlatohnedú farbu (pozor, nech sa nepripáli).
- Dierovanou lyžicou odoberáme uvarené knedle a pridávame ich k strúhanke.
- Dôkladne knedle v panvici obalíme v strúhanke.
- Prenesieme na tanieri.
- V malej miske zmiešame 1 šálku cukru a 1 lyžičku škorice.
- Knedle podávame preliate kopčekom kyslej smotany a posypané zmesou cukru a škorice.
Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie plynových sporákov , kde vám prezradíme všetko dôležité a spomenieme aj obľúbené kombinované modely.