Lahodný múčnik ku káve, ktorý je pripravený z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a chutné drobenky, si zamilujete.
Ingrediencie
- 800 g sliviek, vykôstkovaných a roztvorených
Na cesto:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
- 1/2 šálky masla, o izbovej teplote
- 2 veľké vajcia
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
Postup
- Predhrejte rúru na 177 °C.
- Ľahko vymažte 23 cm tortovú formu.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a do krémova, asi 2 minúty.
- Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
- Slivky jemne vtlačte do cesta.
- Vytvorte si posýpku.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu.
- Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
- Pomocou rúk rovnomerne rozotrite posýpku na slivky.
- Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
- Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom obtočte nožom okraj formy a vyberte vonkajší krúžok formy.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.