Slivkový posýpkový koláč

Slivkový posýpkový koláč

Koláč z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a drobenky. Je neuveriteľný jednoduchý a dá sa upiecť aj na plechu, ak chcete pohostiť viac ľudí. Užite si ho!

Ingrediencie:

  • 700 g sliviek, vykôstkovaných a nakrájaných na štvrtky

Na koláč:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 3/4 šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty
  • 2 veľké vajcia

Na posýpku:

  • 1 šálka hladkej múky
  • 1/2 šálky cukru
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 1/2 šálky masla, izbovej teploty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C.
  2. Vymažte 23 cm tortovú formu.
  3. Dajte bokom.
  4. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
  5. Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a krémova, asi 2 minúty.
  6. Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
  7. Slivky jemne vtlačte do cesta.
  8. V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
  9. Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
  10. Rukami rozprestrite posýpku rovnomerne na slivky.
  11. Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
  12. Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom prejdite nožom po okraji formy a odstráňte vonkajšiu časť formy.
  13. Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
www.platedcravings.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.