Koláč z jednoduchého cesta, čerstvých sliviek a drobenky. Je neuveriteľný jednoduchý a dá sa upiecť aj na plechu, ak chcete pohostiť viac ľudí. Užite si ho!
Ingrediencie:
- 700 g sliviek, vykôstkovaných a nakrájaných na štvrtky
Na koláč:
- 1 šálka hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 lyžičky citrónovej kôry, čerstvo nastrúhané
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
- 2 veľké vajcia
Na posýpku:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 šálky cukru
- 1/4 lyžičky škorice
- 1/2 šálky masla, izbovej teploty
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte 23 cm tortovú formu.
- Dajte bokom.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Do misy pridajte cukor, vanilkový extrakt, citrónovú kôru, maslo a vajcia a šľahajte na nízkej rýchlosti, kým sa nespoja, potom zvýšte rýchlosť na stredne vysokú a šľahajte do hladka a krémova, asi 2 minúty.
- Cesto rovnomerne rozotrite do tortovej formy.
- Slivky jemne vtlačte do cesta.
- V mise stolného mixéra vybaveného lopatkovým nástavcom zmiešajte múku, cukor a škoricu na posýpku.
- Pridajte mäkké maslo a šľahajte, kým sa všetko nespojí a vaša omrvinka nebude mať hrubú a hrudkovitú štruktúru, asi 30 sekúnd až 1 minútu.
- Rukami rozprestrite posýpku rovnomerne na slivky.
- Pečte 50 minút, kým vrch nie je ľahko zlatistý.
- Nechajte koláč odležať vo forme asi 10 minút, potom prejdite nožom po okraji formy a odstráňte vonkajšiu časť formy.
- Pred podávaním nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.