Slovenské pirohy s bryndzou

Slovenské pirohy s bryndzou

Slaný ovčí syr je obľúbenou ingredienciou nielen na Slovensku. Má charakteristickú a úplne vynikajúcu chuť, ktorá dodá pokrmom tak trochu iný šmrnc. Keď sa k tomu pridá aj slanina, máte o lahodný pokrm postarané.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky pšeničnej múky + na podsypanie
  • 1 vajce
  • asi 3/4 šálky vody
  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžička soli
  • 500 g varených zemiakov
  • 200 g ovčieho syra
  • 200 g údenej slaniny
  • 1 červená cibuľa
  • Soľ a korenie na dochutenie
  • Prepustené maslo na vyprážanie
  • Zväzok pažítky

Postup:

Plnka:

  • Cibuľu olúpeme, nakrájame nadrobno a dáme speniť do panvice na rozohriate maslo.
  • Uvarené zemiaky prelisujeme lisom a dáme do misy.
  • Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme ju na panvici.
  • Cibuľu, slaninu, ovčí syr a nasekanú pažítku dáme do misy k prelisovaným zemiakom, osolíme a okoreníme.
  • Všetky suroviny dôkladne premiešame, aby vznikla jednotvárna hmota a zatiaľ odložíme nabok.

Cesto:

  • Múku preosejeme na pracovnú plochu, urobíme do nej jamku, pridáme maslo, soľ a vajcia.
  • Postupne prilievame teplú vodu, aby sa ingrediencie spojili.
  • Cesto miesime zhruba 10 minút, aby bolo mäkké a elastické.
  • Prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme cca 15 minút odležať.
  • Potom si cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyvaľkáme plát s hrúbkou 2-3 mm.
  • Z takto pripraveného cesta vykrojíme pohárom alebo vykrajovačom kolieska.
  • Na každý dáme lyžicu plnky. Potom strany opatrne prstami pritlačíme a vytvoríme preklad ako spoj, aby sa pirohy uzavreli.
  • Knedle vkladáme po častiach do osolenej vriacej vody a varíme asi 3 minúty, až budú mäkké.
  • Pred podávaním opečieme knedle na troche rozpusteného masla. Podávame s nasekanou pažítkou.
Vynikajúce knedle s ovčím syrom a slaninou.
Zdroj: https://www.zajadam.pl

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.