Slaný ovčí syr je obľúbenou ingredienciou nielen na Slovensku. Má charakteristickú a úplne vynikajúcu chuť, ktorá dodá pokrmom tak trochu iný šmrnc. Keď sa k tomu pridá aj slanina, máte o lahodný pokrm postarané.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky pšeničnej múky + na podsypanie
- 1 vajce
- asi 3/4 šálky vody
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička soli
- 500 g varených zemiakov
- 200 g ovčieho syra
- 200 g údenej slaniny
- 1 červená cibuľa
- Soľ a korenie na dochutenie
- Prepustené maslo na vyprážanie
- Zväzok pažítky
Postup:
Plnka:
- Cibuľu olúpeme, nakrájame nadrobno a dáme speniť do panvice na rozohriate maslo.
- Uvarené zemiaky prelisujeme lisom a dáme do misy.
- Slaninu nakrájame na malé kocky a orestujeme ju na panvici.
- Cibuľu, slaninu, ovčí syr a nasekanú pažítku dáme do misy k prelisovaným zemiakom, osolíme a okoreníme.
- Všetky suroviny dôkladne premiešame, aby vznikla jednotvárna hmota a zatiaľ odložíme nabok.
Cesto:
- Múku preosejeme na pracovnú plochu, urobíme do nej jamku, pridáme maslo, soľ a vajcia.
- Postupne prilievame teplú vodu, aby sa ingrediencie spojili.
- Cesto miesime zhruba 10 minút, aby bolo mäkké a elastické.
- Prikryjeme čistou bavlnenou utierkou a necháme cca 15 minút odležať.
- Potom si cesto rozdelíme na dve časti, z každej vyvaľkáme plát s hrúbkou 2-3 mm.
- Z takto pripraveného cesta vykrojíme pohárom alebo vykrajovačom kolieska.
- Na každý dáme lyžicu plnky. Potom strany opatrne prstami pritlačíme a vytvoríme preklad ako spoj, aby sa pirohy uzavreli.
- Knedle vkladáme po častiach do osolenej vriacej vody a varíme asi 3 minúty, až budú mäkké.
- Pred podávaním opečieme knedle na troche rozpusteného masla. Podávame s nasekanou pažítkou.