Tento skvelý dezert nie je nijako náročný na prípravu, ale napriek tomu vám dokáže vykúzliť úsmev na perách hneď po prvom súste.
Ingrediencie:
- 500 ml polotučného mlieka
- 3 vajcia
- 1 lyžička hnedého cukru
- 100 g hrozienok
- 3 lyžice rumu + 50 ml
- Minerálka podľa potreby
- 350 g hrubej múky
- 30 g čerstvého nesoleného masla
- 1 veľký slivkový kompót
Postup:
- Pripravíme si hrniec, do ktorého vlejeme slivkový kompót aj s tekutinou a privedieme na miernom ohni do varu.
- Necháme variť zhruba 15 minút, pričom 5 minút pred koncom prilejeme 50 ml rumu. Keď sa odparí dostatok šťavy, odstavíme z platne a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú šťavu.
- Hrozienka pokvapkáme 3 lyžicami rumu a necháme 15 minút lúhovať.
- Rozpustíme maslo a necháme úplne vychladnúť.
- Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do dvoch rôznych misiek. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
- K žĺtkom pridáme hnedý cukor a našľaháme do peny. Postupne začneme pridávať mlieko a múku.
- Mixér necháme bežať na strednú rýchlosť a vypracujeme hustejšie cesto.
- Prihodíme hrozienka bez rumu, premiešame, a nakoniec zapracujeme po častiach sneh z bielkov. Miešame opatrne, aby sa nám sneh nerozbil.
- Do cesta ešte primiešame maslo, naposledy opatrne zamiešame a rozohrejeme si olej v panvici.
- Vlejeme do panvice a pečieme z oboch strán do zlatisto hnedej farby.
- Pomocou dvojice vidličiek roztrháme placku na menšie kúsky, posypeme práškovým cukrom a necháme ešte v panvici, aby získal trhanec príjemnú karamelovú príchuť.
- Na tanier dáme trhanec, posypeme ešte trochou cukru a potom prelejeme slivkovou omáčkou.
Tip: Ak budete chystať trhanec v čase, keď je sezóna sliviek, stačí ich vykôstkovať, zaliať vodou, pridať kryštálový cukor a zvariť.