Slovenský trhanec

Slovenský trhanec

Tento skvelý dezert nie je nijako náročný na prípravu, ale napriek tomu vám dokáže vykúzliť úsmev na perách hneď po prvom súste.

Ingrediencie:

  • 500 ml polotučného mlieka
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička hnedého cukru
  • 100 g hrozienok
  • 3 lyžice rumu + 50 ml
  • Minerálka podľa potreby
  • 350 g hrubej múky
  • 30 g čerstvého nesoleného masla
  • 1 veľký slivkový kompót

Postup:

  • Pripravíme si hrniec, do ktorého vlejeme slivkový kompót aj s tekutinou a privedieme na miernom ohni do varu.
  • Necháme variť zhruba 15 minút, pričom 5 minút pred koncom prilejeme 50 ml rumu. Keď sa odparí dostatok šťavy, odstavíme z platne a tyčovým mixérom rozmixujeme na hladkú šťavu.
  • Hrozienka pokvapkáme 3 lyžicami rumu a necháme 15 minút lúhovať.
  • Rozpustíme maslo a necháme úplne vychladnúť.
  • Žĺtky oddelíme od bielkov a dáme do dvoch rôznych misiek. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
  • K žĺtkom pridáme hnedý cukor a našľaháme do peny. Postupne začneme pridávať mlieko a múku.
  • Mixér necháme bežať na strednú rýchlosť a vypracujeme hustejšie cesto.
  • Prihodíme hrozienka bez rumu, premiešame, a nakoniec zapracujeme po častiach sneh z bielkov. Miešame opatrne, aby sa nám sneh nerozbil.
  • Do cesta ešte primiešame maslo, naposledy opatrne zamiešame a rozohrejeme si olej v panvici.
  • Vlejeme do panvice a pečieme z oboch strán do zlatisto hnedej farby.
  • Pomocou dvojice vidličiek roztrháme placku na menšie kúsky, posypeme práškovým cukrom a necháme ešte v panvici, aby získal trhanec príjemnú karamelovú príchuť.
  • Na tanier dáme trhanec, posypeme ešte trochou cukru a potom prelejeme slivkovou omáčkou.

Tip: Ak budete chystať trhanec v čase, keď je sezóna sliviek, stačí ich vykôstkovať, zaliať vodou, pridať kryštálový cukor a zvariť.

Kaiserschmann ako tradičný rakúsky obed so slivkovým kompótom.
Zdroj: https://dobruchut.aktuality.sk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.