Slovenský záhorácky závitok plnený kyslou kapustou

Slovenský záhorácky závitok plnený kyslou kapustou

Táto masová roláda je jednou z najznámejších a najchutnejších jedál na Slovensku. Hovädzia roláda je plnená slaninou, cibuľou, horčicou a nakladanou uhorkou, následne opečená a dusená v neuveriteľne chutnej omáčke.

Čo budeme potrebovať

Na roládu

  1. 8 plátkov hovädzieho mäsa
  2. 3 lyžice horčice
  3. 8 kyslých uhoriek
  4. 400 g kyslej kapusty
  5. Cibuľa (nakrájaná na plátky)
  6. Soľ
  7. Mleté korenie

Na omáčku

  1. Lyžica masla
  2. Lyžica oleja
  3. Stopkový zeler (nakrájaný)
  4. Cibuľa (nakrájaná)
  5. Strúčik cesnaku
  6. Pór (nakrájaný)
  7. Mrkva (nakrájaná
  8. 100 ml červeného vína (suchého)
  9. 200 ml hovädzieho vývaru
  10. Lyžica paradajkového pretlaku
  11. Bobkový list
  12. Lyžička cukru
  13. Soľ
  14. Korenie
  15. 3 lyžice múky (alebo kukuričného škrobu)

Postup

  1. Hovädzie plátky si rozložíme na pracovnú plochu
  2. Každý plátok potrieme horčicou a posypeme soľou a korením
  3. Na každý plátok mäsa položíme plátok slaniny, uhorky, cibuľu a kapustu
  4. Mäso zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
  5. Vo väčšom hrnci si rozohrejeme maslo a olej
  6. Rolády zo všetkých strán rovnomerne opečieme a potom odložíme bokom
  7. Do rovnakej panvice pridáme cibuľu, ktorú necháme zosklovatieť
  8. Pridáme cesnak, pór, mrkvu a zeler
  9. Zeleninu varíme asi 5 minút
  10. Zalejeme jej červeným vínom a všetko privedieme do varu
  11. Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu znížime
  12. Pridáme vývar, pretlak, bobkový list, cukor, soľ a korenie
  13. Do panvice pridáme závitky
  14. Panvicu prikryjeme a všetko necháme na nízku teplotu dusiť
  15. Dusíme asi 90 minút
  16. Keď je mäso mäkké, závitky vyberieme z hrnca a dáme bokom
  17. Vypečenú šťavu môžeme (ale nemusíme) preosiať, aby nám zostala len šťava
  18. Ak sme si šťavu preseli, zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom a necháme si ju po ruke
  19. Scedenú šťavu privedieme do varu
  20. Omáčku zahustíme buď rozmixovanou zeleninou alebo múkou alebo škrobom
  21. Za stáleho miešania necháme omáčku zhustnúť
  22. Pridáme soľ, korenie a horčicu, všetko podľa chuti
  23. Zo závitkov zložíme povrázok a vrátime späť do omáčky, aby sa prehriali, potom podávame

Pokiaľ dávate prednosť krémovej omáčke, môžete do nej vmiešať hustú smotanu.

Roládu a omáčku podávajte s domácimi Spätzlami alebo domácou žemľovou či zemiakovou knedľou alebo varenými zemiakmi.

Závitky plnené zmesou kapusty a ďalších surovín priamo zo Slovenska.
Zdroj: tastemade.com.br

Skvelou prílohou pre tento recept na záhorácke závitky sú aj zemiakové placky. Nechajte nami inšpirovať rôznymi receptami na zemiakové placky a vychutnajte si tento pokrm ešte o niečo viac!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.