Tento recept sa vám bude hodiť na chladné jesenné, ale pokojne aj zimné večery. Zvlášť keď napríklad vonku zaprší, bude fúkať studený vietor a vy prídete domov a budete sa triasť zimou ako ratlík. Výdatná zelenina spolu s cestovinami vykúzli úsmev na perách aj toho najväčšieho mrzouta.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica čerstvého nesoleného masla
- 1/2 stredne veľké cibule nakrájané na kocky
- 4 prelisované strúčiky cesnaku
- 3 lyžičky talianskeho korenia
- 1/2 lyžičky mletej červenej papriky
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 3 lyžice paradajkovej pasty
- 3 hrnčeky kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 plechovka olúpaných nakrájaných paradajok
- 4 hrnčeky syrových cestovín – tortellini
- 1/3 hrnčeka smotany na šľahanie 33 %
- 1/2 hrnčeka čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 3 hrsti baby špenátu
- Morská soľ podľa chuti
- 1/4 – 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 2 lyžice nasekanej bazalky na ozdobu
Postup:
- Vo veľkom hrnci si pri strednej teplote rozpustíme maslo. Pridáme cibuľu a necháme variť, kým nebude mäkká a nezosklovatí, takže asi 5 – 6 minút.
- Prihodíme cesnak a za stáleho miešania varíme, až začne intenzívne voňať, asi 1 – 2 minúty.
- Prisypeme talianske korenie, červenú papriku, múku a miešame asi 2 minúty, až sa všetko prepojí.
- Pridáme paradajkovú pastu a varíme tak 2 – 3 minúty, aby získala tmavšiu farbu.
- Zalejeme vývarom, vhodíme paradajky a privedieme do varu. Stiahneme teplotu na nízky stupeň a varíme.
- Nasypeme do hrnca tortellini a necháme variť, pokiaľ nie sú mäkké a dostatočne prevarené. To bude trvať cca 10 – 12 minút.
- Vmiešame smotanu, parmezán a miešame tak dlho, až sa všetko spojí.
- Zasypeme špenátom a necháme ho tzv. zavädnúť.
- Dochutíme soľou aj korením, ešte tak 1 – 2 minúty povaríme a odstavíme.
- Rozdelíme do misiek a ozdobíme bazalkou. Kto chce, môže si ešte polievku posypať ďalším parmezánom.