Chuť žihľavy sa veľmi dobre snúbi so šľahačkou či smotanou. Vyskúšajte ich kombináciu v tejto lahodnej polievke!
Ingrediencie:
- 2 šálky čerstvých mladých žihľav
- 4 póry
- 3-4 zemiaky
- 1 šálka šľahačky
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 1/3 šálky kôpru
- 2 PL masla
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup:
- Pór umyte a jeho bielu časť nakrájajte na kolieska.
- Následne ho do mäkka povarte v hrnci, v ktorom ste rozpustili maslo a troškou oleja.
- Potom k póru pridajte na kocky nakrájané zemiaky, zalejte vývarom a varte v hrnci zakrytom pokrievkou domäkka, približne 20 minút.
- V medziobdobí si v hrnci s horúcou vodou a následne v miske so studenou vodou blanšírujte žihľavy.
- Keď zemiaky zmäknú, pridajte do hrnca žihľavy, kôpor, šľahačku a korenie.
- Premiešajte a následne ponorným varičom alebo za pomoci kuchynského robota rozmixujte do podoby hladkého pyré.
Žihľavová polievka s pórom a zemiakmi sa podáva s čerstvým pečivom a ozdobená kyslou smotanou.