Smotanové bravčové mäso s jablkami a ciderom

Smotanové bravčové mäso s jablkami a ciderom

Lahodný a jemný pokrm z bravčového mäsa, smotany, cideru, jabĺk a gaštanov je skvelý na zahriatie počas zimných dní. Pripravte si ho v pomalom hrnci alebo klasicky na varnej doske.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 kg bravčovej plece, nakrájané na kocky
  • 200 g nakrájanej prerastenej slaniny
  • 2 veľké cibule, nakrájané nadrobno
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
  • 2 pastieri, olúpané a nakrájané na kocky
  • 200 g varených gaštanov
  • 3 jablká, olúpané, zbavené jadrovníka a nakrájané na plátky
  • 120 ml suchého cideru (v prípade varenia bez pomalého hrnca budete potrebovať 250 ml)
  • 120 ml kuracieho vývaru (v prípade varenia bez pomalého hrnca budete potrebovať 250 ml)
  • 1 polievková lyžica nasekanej šalvie alebo 2 lyžičky sušenej šalvie
  • 1 lyžička soli
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 1 polievková lyžica kukuričnej múky alebo škrobu, zriedená v 1 polievkovej lyžici studenej vody
  • soľ a korenie na dochutenie

POSTUP

Metóda bez pomalého hrnca:

  • Bravčové mäso osoľte a okoreňte.
  • Rozpáľte olej v liatinovom hrnci s pokrievkou.
  • Opekajte bravčové mäso po dávkach na stredne vysokom ohni.
  • Hrniec mäsom nepreplňujte, pretože sa potom mäso skôr dusí ako restuje.
  • Orestované mäso dajte bokom.
  • Pridajte bravčovú masť a varte, kým sa nesfarbí a nezačne sa v hrnci tvoriť časť tuku.
  • Hrniec podlejte troškou jablčného cideru alebo vývaru a oškrabajte všetky zhnedlé kúsky.
  • Znížte teplotu, pridajte cibuľu a varte 5 minút za občasného miešania.
  • Vmiešajte na plátky nakrájaný cesnak, pastier, jablká, soľ, šalvia (ak používate), 1 šálka (250 ml) cideru a 1 šálka (250 ml) kuracieho vývaru.
  • Priveďte do varu.
  • Vráťte bravčové mäso do hrnca a premiešajte.
  • Prikryte pokrievkou a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C dve hodiny, kým bravčové mäso nezmäkne.
  • Vyberte z rúry a na sporáku priveďte k miernemu varu.
  • Vmiešajte smotanu a kašu z kukuričnej múky a zahrievajte 3–4 minúty.
  • Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a korením.

Metóda s pomalým hrncom:

  • Postupujte podľa pre metódu bez pomalého hrnca a potom všetko preneste do pomalého hrnca.
  • Varte na nízku teplotu 7-8 hodín alebo 5-6 na vysokú teplotu.
Pokrm z bravčového mäsa, smotany, cideru, jabĺk a gaštanov vo veľkom hrnci s lyžicou, ozdobený čerstvými bylinkami.
www.supergoldenbakes.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.