Kyslá smotana dokáže ochutiť prakticky čokoľvek. Je to vďačná surovina, vhodná pre studenú aj teplú kuchyňu. Vďaka nej budú šišky krásne vláčne, jemné as neprekonateľnou chuťou.
Ingrediencie:
Na šišky:
- 2 a 1/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 šálky krupicového cukru
- 2 polievkové lyžice rozpusteného nesoleného masla
- 2 veľké žĺtky
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
- Stolný olej na vyprážanie
Na polevu:
- 3 a 1/2 hrnčeka preosiateho práškového cukru
- 1 a 1/2 lyžičky kukuričného sirupu
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1/3 hrnčeka horúcej vody
Postup:
- Do misy preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a muškátový oriešok. V mise stojanového mixéra s lopatkovým nástavcom ušľaháme maslo s cukrom do peny.
- Pridáme žĺtky a miešame, kým nebudú svetlé a husté. Prihodíme suché ingrediencie, pričom striedame s kyslou smotanou.
- Miešame 30 sekúnd pri nízkej rýchlosti, alebo kým cesto nebude hladké, ale ľahko lepivé. Pokiaľ sa cesto lepí, pridáme múku po jednej polievkovej lyžici. Zakryjeme plastovým obalom a dáme na 1 hodinu vychladiť.
- Na pomúčenom povrchu cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Pomocou vykrajovača na šišky alebo dvoch rôzne veľkých formičiek na sušienky vykrájame čo najviac šišiek a podľa potreby namáčame vykrajovače do múky, aby nelepili.
- Počas zahrievania oleja dáme šišky do chladničky, aby cesto bolo pri smažení mierne studené. Do panvice nalejeme vyššiu vrstvu stolného oleja (cca 4 cm). Zahrejte na 180 – 185 stupňov.
- Šišky smažíme po niekoľkých kusoch dozlatista, z každej strany cca 2 minúty. Strážime správnu teplotu oleja, aby bola stála a donútené sa nepripálili.
- Necháme odkvapkať na tanieri vyloženom kuchynskými papierovými utierkami, aby sa do nich vsiakol prebytočný tuk.
- Na polevu zmiešame všetky ingrediencie v mise metličkou, aby bola hladká. Každý kus ponoríme do polevy a odložíme na mriežku nad plechom či táckou, aby sa zachytil prebytok polevy.
- Necháme 20 minút odležať, kým glazúra nezatuhne. Úplne najlepšie sú čerstvé, ale ak ich uložíme do chladničky vo vzduchotesnej nádobe, potom tam vydržia zhruba 3 dni.