Výborná krémová omáčka zo smotany, dijonskej horčice a šampiňónov sa s jahňacími obličkami krásne dopĺňa. Servírujte napríklad so zemiakovou kašou, ryžou alebo zeleninou.
Ingrediencie
- 12 jahňacích obličiek
- 80 g masla
- 4 šalotky, nakrájané
- 1 pór, nakrájaný
- 3 strúčiky cesnaku, nakrájané
- 4 plátky neúdenej slaniny, nakrájané na malé kúsky
- 125 g šampiňónov, nakrájaných
- 200 ml suchého bieleho vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 200 ml silnej smotany
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1 lyžička sušeného estragónu
- soľ
- mleté čierne korenie
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekané
Postup
- Očistite a pripravte si obličky.
- Do hlbokej panvice dajte 30 g masla a obličky opekajte na prudkom ohni 1 minútu z každej strany, aby len zhnedli.
- Sceďte a dajte bokom.
- Panvicu osušte papierovou utierkou, potom na stredne vysokej teplote opekajte šalotku a pór na zvyšnom masle 3 minúty.
- Pridajte cesnak, slaninu a huby a za občasného miešania opekajte ďalších 5 minút.
- Pridajte víno a za častého miešania varte, kým sa nezredukuje na polovicu.
- Vmiešajte vývar, horčicu a smotanu.
- Potom pridajte späť obličky.
- Dobre premiešajte a po dvoch minútach pridajte tymian a estragón.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti.
- Všetko na záver zamiešajte, ozdobte petržlenovou vňaťou a podávajte s vami zvolenou prílohou.