Toto bravčové na cesnaku vás natoľko nadchne, že sa k nemu budete pravidelne vracať. Ak hľadáte zaujímavé pohostenie pre seba a svoju rodinu, máte jasného víťaza. Akonáhle raz ochutnáte, tomuto receptu úplne prepadnete.
Ingrediencie:
- 4 bravčové kotlety
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja (kto nemá rád, môže dať klasický olej alebo 1 lyžicu masti)
- 2 lyžice čerstvého nesoleného masla
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica múky
- 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (alebo limetkovej)
- 1/4 lyžičky cesnakového prášku
- 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- Čerstvá petržlen na ozdobu
Postup:
- Kotlety vyberieme z chladničky a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote, potom dostatočne osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Pripravíme si hlbokú panvicu, dáme do nej olivový olej a 1 lyžicu masla. Pri stredne vysokej teplote zahrejeme a do horúceho oleja dáme opiecť kotlety. Z každej strany pečieme zhruba 5 minút, aby získali zlatistý nádych. Pri tenkých plátkoch stačí 3 minúty.
- Opečené kotlety preložíme na tanier a zabalíme do alobalu.
- Do panvice dáme zvyšné maslo a strúčiky cesnaku. Znížime trochu teplotu a opekáme cesnak po dobu cca 3 minút, aby trochu zhnedol. Musíme ho miešať, pretože sa nesmie spáliť.
- Cesnak odložíme na tanierik a obsah panvice posypeme múkou. Varíme cca 30 sekúnd, aby sa spojila s maslom. Vrátime cesnak späť do panvice a prilejeme kurací vývar s citrónovou šťavou.
- Cesnakový prášok rozmiešame v smotane na šľahanie a pridáme do panvice. Pomocou metly miešame, kým sa cesnakový prášok nerozpustí.
- Vložíme späť bravčové kotlety a necháme variť 5 minút, aby začala omáčka ľahko bublať a trochu zhustla. Nesmie sa však variť príliš.
- Podľa potreby ešte dosolíme a okoreníme a môžeme servírovať s cestovinami, prípadne ryžou. Ozdobíme petržlenovou vňaťou.