Smotanový mozoček

Smotanový mozoček

Karfiol v tejto podobe poznáme snáď všetci a radi sa k tomuto receptu pravidelne vraciame. Čo ak je tento variant predsa len odlišný od toho, na ktorý sme zvyknutí z našej domácej kuchyne?

Ingrediencie:

  • 1 veľký karfiol (cca 1 200 g)
  • 3 polievkové lyžice čerstvého nesoleného masla
  • 2 hrnčeky vody
  • 1 lyžička morskej soli

Postup:

  • Karfiol rozpolíme, vyrežeme hlúb a nakrájame na drobné kúsky. Čím budú drobnejšie, tým rýchlejšie sa pokrm uvarí a bude aj krémovejší.
  • V hrnci rozpustíme maslo, nasypeme naň nakrájaný karfiol a za občasného miešania necháme restovať zhruba 5 minút, až zosvetlí.
  • Osolíme, prilejeme vodou a na strednom ohni privedieme do varu.
  • Zaklopíme pokrievkou a varíme asi 10 minút. Karfiol musí zmäknúť.
  • Potom precedíme do misky cez husté sito a odoberieme 1/2 hrnčeka tekutiny.
  • Šťuchadlom na zemiaky alebo pomocou mixéra roztlačíme na požadovanú konzistenciu.
  • Potom vrátime karfiol späť do hrnca, zalejeme odloženou tekutinou a povaríme, aby bolo možné pokrm servírovať horúci.

Tip: Ak uložíme takto roztlačený karfiol do vzduchotesnej nádoby, vydrží až 5 dní.

Luxusný smotanový karfiol roztlačený s maslom.
Zdroj: https://www.thekitchn.com/

Tip: Nákyp je možné ešte ozdobiť kopčekom zmrzliny, šľahačkou alebo čokoládovým toppingom.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.