Táto paštéta s vlašskými orechmi je mimoriadne výživné občerstvenie a ideálna ako predjedlo. Je plná zdravých tukov a bielkovín, krásne slaná a úplne lahodná!
Ingrediencie
- 3/4 šálky surové hnedé alebo zelené šošovky
- 3/4 šálky vlašských orechov
- 2 lyžičky olivového oleja (možno nahradiť 2 lyžicami zeleninového vývaru)
- 2 šalotky, nasekané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu (alebo 1 čajová lyžička sušeného tymiánu alebo rozmarínu)
- 1 lyžica jablčného octu
- 2 čajové lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 lyžica biele miso pasty (voliteľne, ale ak vynecháte, pridajte ďalšie 1/4 čajovej lyžičky soli)
- 1/4 čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Vložte šošovku do hrnca.
- Naplňte hrniec dostatočným množstvom vody, aby sa šošovka poriadne ponorila.
- Vodu priveďte do varu a varte cca 20-25 minút, alebo pokiaľ šošovka nie je mäkká, ale nie je vodnatá alebo kašovitá.
- Šošovku sceďte a odložte bokom.
- Zatiaľ čo sa šošovka varí, zahrejte na miernom plameni panvicu.
- Pridajte vlašské orechy.
- Za stáleho miešania opekajte orechy asi 5 minút, alebo pokiaľ nie sú ľahko opečené.
- Orechy dajte bokom.
- Vráťte panvicu na sporák a zvýšte plameň na strednú teplotu.
- Pridajte olivový olej a šalotku.
- Restujte šalotku za stáleho miešania 2 minúty a potom pridajte cesnak.
- Restujte cesnak a šalotku ďalšie 3 minúty, alebo pokiaľ nie je všetko mäkké a voňavé.
- Pridajte šošovku a všetko dobre premiešajte.
- Vyberte panvicu z tepla.
- Do mixéra dajte opečené vlašské orechy spolu so soľou a poriadne rozmixujte.
- Pridajte šošovkovú zmes a všetky ostatné prísady spolu s 1/3 -1/2 šálkou vody (toľko, koľko potrebujete, aby ste získali hustú, napriek tomu hladkú a roztierateľnú konzistenciu, podobnú humusu).
- Spracujte paštétu do hladka.
- Podávajte s toastami alebo krekrami.