Tento recept na polievku so šošovkou si pripravíme práve s klobásou. Namiesto klobásy môžete použiť aj chrumku alebo párok.
Ingrediencie
- 450g zelené šošovky
- 40ml olivového oleja
- 2 veľké nakrájané cibule
- 200g nasekaného póru
- 2 strúčiky drveného cesnaku
- 1 polievková lyžica soli
- 1 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 polievková lyžica mletého čerstvého tymiánu
- 200g zeleru nakrájaného na kocky (asi 5 stoniek)
- 200g mrkvy nakrájanej na malé kocky (3 mrkvy)
- 1 lyžička mletej rasce
- 2l domáceho kuracieho vývaru alebo z kocky bujónu
- 30g paradajkového pyré
- 3ks klobásy nakrájané na 1cm kocky
- 2 lyžice suchého červeného vína alebo octu z červeného vína
- Strúhaný parmezán na podávanie
Postup
- Vo veľkej miske zalejte šošovku vriacou vodou a nechajte ju 15 minút odpočívať. Potom sceďte.
- Vo veľkom hrnci na strednom ohni zahrejte olivový olej a osmažte cibuľu, pór, cesnak, soľ, korenie, tymian a rascu po dobu 20 minút.
- Pridajte zeler a mrkvu a restujte ďalších 10 minút.
- Pridajte kurací vývar, paradajkový pretlak a zliatu šošovku, prikryte a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte odkryté po dobu jednej hodiny.
- Pridajte klobásu, červené víno a duste, kým sa klobása nerozvarí.
- Polievku podávajte pokvapkanú olivovým olejom a posypanú nastrúhaným parmezánom.