Keď podusíme šošovku s pohánkou, vnikne nám hustá polievka podobná gulášu, ktorá je typickým pokrmom v Taliansku v chladných zimných večeroch. Podávame ju s chrumkavým chlebom preliatym trochou extra panenského olivového oleja.
Čo budeme potrebovať
- 250 g hnedej šošovky
- Lyžica olivového oleja
- Malá cibuľa (nastrúhaná)
- Malá mrkva (nastrúhaná)
- 2 bobkové listy
- 1 250 ml zeleninového vývaru
- 190 g surovej pohánkovej krupice
- 250 g čerstvého baby špenátu
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
Postup
- Šošovku namočíme na 1 hodinu do misky so studenou vodou.
- Potom ju scedíme a dáme bokom
- V hrnci rozohrejeme olej na strednom teplotu
- Pridáme nastrúhanú cibuľu a mrkvu
- Zeleninu restujeme do zmäknutia 3 až 5 minút
- Pridáme šošovku a bobkové listy a premiešame, kým sa neobalí v oleji
- Zmes zalejeme zeleninovým vývarom, zamiešame a privedieme do varu
- Necháme pomaly variť asi 10 minút
- Znížime teplotu na nízku a pridáme pohánku
- Varíme, kým šošovka nezmäkne a pohánka sa neprevarí, asi 25 minút
- V prípade potreby pridáme trochu vývaru alebo vody
- Polievku z krúp zložíme z platne a vmiešame čerstvý špenát, kým nezvädne
- Vyberieme bobkové listy
- Polievku podávame horúcu s ½ lyžice olivového oleja pokvapkanej navrch každého taniera