Rozmixovaním časti šošovkovo-zeleninovej zmesi a následným spojením so zvyšnou zeleninou a šošovkou získa polievka textúru, ktorá uspokojí tých, ktorí milujú krémovú polievku, a tých, ktorí ju uprednostňujú poriadne hustú. Navyše polievku dáte ráno variť, o nič sa nestaráte a nedeľnú večeru máte hotovú! Polievku podávajte s krekermi.
INGREDIENCIA
- 4 šálky nesoleného zeleninového vývaru
- 4 šálky vody
- 2 šálky nakrájaných olúpaných sladkých zemiakov (z 1 sladkého zemiaka)
- 2 šálky nakrájanej mrkvy (z 3 mrkví)
- 2 šálky nakrájaných olúpaných červených zemiakov (z 1 zemiaka)
- 1 ½ šálky sušenej zelenej šošovky
- 1 a ½ šálky nakrájanej cibule (z 1 cibule)
- 1 šálka nakrájaného rapíkatého zeleru (z 2 rapíkatého zeleru)
- 2 lyžice lisovaného cesnaku (zo 6 strúčikov cesnaku)
- 4 vetvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 a ⅛ lyžičky soli
- 1 lyžička čierneho korenia
- 6 lyžíc olivového oleja
- 3 lyžice jablčného octu
- ¼ šálky nasekanej čerstvej plocholistej petržlenovej vňate
POSTUP
- Zmiešajte vývar, vodu, batáty, mrkvu, zemiaky, šošovku, cibuľu, stopkový zeler, cesnak, vetvičky tymiánu, bobkový list, soľ a korenie v 5- až 6-litrovom pomalom hrnci.
- Prikryte a varte na LOW, kým zelenina a šošovka nezmäknú, 7 až 8 hodín.
- Vyberte a vyhoďte vetvičky tymiánu a bobkový list.
- Vložte olej a 4 šálky polievky do mixéra.
- Spracujte do hladka.
- Rozmixovanú polievku vráťte do pomalého hrnca a vmiešajte ocot.
- Polievku nalejte do misiek a rovnomerne posypte petržlenovou vňaťou.