Klasický „one pot“ recept alebo jedlo uvarené v jednom hrnci. Tento recept na kyslú šošovku je naozaj chutné, ľahko sa pripravuje a je vysoko výživné. Sladkokyslá chuť zelenej šošovky je dokonale vyvážená vďaka octu, cibuli, soli a čiernemu koreniu.
Čo budeme potrebovať
Na šošovku
- 450 g zelenej šošovky
- 2 bobkové listy
- 2 lyžice oleja
- 180 g cibule (nadrobno nakrájané)
- 60 ml octu (alebo bieleho vína)
- Lyžička soli
- ½ lyžičky čierneho korenia
- Lyžica cukru
Na vyprážanú cibuľku
- 2 lyžice oleja
- 120 g cibule (nadrobno nakrájané)
Na prílohu
- Volské oko
- Nakladané uhorky
- Nasekaná čerstvá petržlenová vňať
Postup
- Šošovku si dôkladne prepláchneme pod studenou vodou
- Scedíme ju do veľkej misy
- Pridáme vodu, tak aby bola približne 5 centimetrov nad šošovkou
- Šošovku necháme takto odmočiť minimálne hodinu, najlepšie však cez noc
- Odmočenú šošovku aj s vodou prelejeme do väčšieho hrnca
- Pridáme bobkové listy a privedieme ju do varu
- Keď sa šošovka začne variť, teplotu znížime na strednú teplotu a ďalej varíme v odkrytom hrnci
- Varíme jej približne 15-18 minút, kým nie je úplne zmäknutá
- Ale pozor, by sa nezačala rozpadať
- Keď má šošovka správnu štruktúru, vyhodíme bobkové listy
- Šošovku precedíme cez sito do veľkej misy
- Scedenú vodu si schováme a dáme bokom
- Na strednú teplotu si v hrnci zahrejeme rastlinný olej
- Pridáme cibuľu a varíme, kým nám nezosklovatí
- Pridáme uvarenú šošovku, ocot, soľ a korenie
- Vmiešame cukor, trochu scedené vody a varíme ďalších 10 minút
- Pre krémovejšiu konzistenciu odoberieme trochu šošovky, ktorú rozmixujeme dohladka a potom ju vrátime späť do hrnca a premiešame
- Šošovku ochutnáme a poprípade dochutíme podľa našich preferencií
- Na vyprážanú cibuľku si na malej panvičke súčasne zmiešame olej s nakrájanou cibuľou
- Pomaly ju zahrievame na strednej teplote, kým nie je zlatohnedá, približne 10-12 minút
- Cibuľku dáme bokom a na rovnakej panvici si usmažíme volské oko
- Na stredne rozohriatu panvicu si rozklepneme vajcia a priryté pokrievkou ho varíme, kým nie je bielok úplne uvarený
- Šošovku na kyslo podávame posypanú vyprážanú cibuľkou, s volským okom a nakrájanou kyslou uhorkou
Šošovku môžete podávať aj s uvarenou basmati ryžou, limetkovým alebo mangovým chutney a koriandrom .