Šošovka na kyslo s vajcom a vyprážanou cibuľkou

Šošovka na kyslo s vajcom a vyprážanou cibuľkou

Klasický „one pot“ recept alebo jedlo uvarené v jednom hrnci. Tento recept na kyslú šošovku je naozaj chutné, ľahko sa pripravuje a je vysoko výživné. Sladkokyslá chuť zelenej šošovky je dokonale vyvážená vďaka octu, cibuli, soli a čiernemu koreniu.

Čo budeme potrebovať

Na šošovku

  1. 450 g zelenej šošovky
  2. 2 bobkové listy
  3. 2 lyžice oleja
  4. 180 g cibule (nadrobno nakrájané)
  5. 60 ml octu (alebo bieleho vína)
  6. Lyžička soli
  7. ½ lyžičky čierneho korenia
  8. Lyžica cukru

Na vyprážanú cibuľku

  1. 2 lyžice oleja
  2. 120 g cibule (nadrobno nakrájané)

Na prílohu

  1. Volské oko
  2. Nakladané uhorky
  3. Nasekaná čerstvá petržlenová vňať

Postup

  1. Šošovku si dôkladne prepláchneme pod studenou vodou
  2. Scedíme ju do veľkej misy
  3. Pridáme vodu, tak aby bola približne 5 centimetrov nad šošovkou
  4. Šošovku necháme takto odmočiť minimálne hodinu, najlepšie však cez noc
  5. Odmočenú šošovku aj s vodou prelejeme do väčšieho hrnca
  6. Pridáme bobkové listy a privedieme ju do varu
  7. Keď sa šošovka začne variť, teplotu znížime na strednú teplotu a ďalej varíme v odkrytom hrnci
  8. Varíme jej približne 15-18 minút, kým nie je úplne zmäknutá
  9. Ale pozor, by sa nezačala rozpadať
  10. Keď má šošovka správnu štruktúru, vyhodíme bobkové listy
  11. Šošovku precedíme cez sito do veľkej misy
  12. Scedenú vodu si schováme a dáme bokom
  13. Na strednú teplotu si v hrnci zahrejeme rastlinný olej
  14. Pridáme cibuľu a varíme, kým nám nezosklovatí
  15. Pridáme uvarenú šošovku, ocot, soľ a korenie
  16. Vmiešame cukor, trochu scedené vody a varíme ďalších 10 minút
  17. Pre krémovejšiu konzistenciu odoberieme trochu šošovky, ktorú rozmixujeme dohladka a potom ju vrátime späť do hrnca a premiešame
  18. Šošovku ochutnáme a poprípade dochutíme podľa našich preferencií
  19. Na vyprážanú cibuľku si na malej panvičke súčasne zmiešame olej s nakrájanou cibuľou
  20. Pomaly ju zahrievame na strednej teplote, kým nie je zlatohnedá, približne 10-12 minút
  21. Cibuľku dáme bokom a na rovnakej panvici si usmažíme volské oko
  22. Na stredne rozohriatu panvicu si rozklepneme vajcia a priryté pokrievkou ho varíme, kým nie je bielok úplne uvarený
  23. Šošovku na kyslo podávame posypanú vyprážanú cibuľkou, s volským okom a nakrájanou kyslou uhorkou
krémová šošovka s kyslou uhorkou a volským okom.
Zdroj: verygoodcook.com

Šošovku môžete podávať aj s uvarenou basmati ryžou, limetkovým alebo mangovým chutney a koriandrom .

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.