Vykúzlite s pár základnými ingredienciami obed pre celú rodinu, ktorý bude jednak výborne chutiť a za druhé vám ušetrí veľa času a peňazí.
Čo budeme potrebovať
Na šošovku
- Lyžica oleja
- 170 g slaniny
- Cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- Mrkva (nakrájaná na kocky)
- Lyžica rasce
- 2 lyžičky pálivej papriky
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 300 g šošovky
- 350 ml vývaru
- 2 bobkové listy
- 3 lyžice bieleho vína (alebo jablčného octu)
- Lyžica citrónovej šťavy
- Soľ
- Korenie
- Lyžica cukru
- 2 lyžice petržlenu
Na servírovanie
- kyslá smotana
- paprika
- Lyžica masla
Postup
- Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej
- Pridáme 100 g slaniny, cibuľu a mrkvu
- Opekáme, kým slanina nie je vypražená a cibuľa zlatistá
- Pridáme rascu a papriku
- Varíme na strednú teplotu, kým sa korenie nerozvonia
- Vmiešame šošovku a premiešame
- Potom pridáme vývar, tymián a bobkové listy
- Zmes privedieme do varu a potom znížime teplotu a šošovku varíme 25-35 minút
- Varíme, kým šošovka nezmäkne a vývar sa nevyvarí
- Ak sme zvolili hnedú šošovku, tak pozor, aby sa nerozvarila, pretože sa varí rýchlejšie ako šošovka zelená
- K šošovke pridáme ocot, šťavu z citróna a zvyšné korenie
- Pridáme cukor a ochutnáme
- Podľa vlastných preferencií dokoreníme, aby mala šošovka vyváženú sladko kyslú chuť
- Zložíme z platne a necháme 10 minút odpočívať
- Na menšej panvici si na masle orestujeme zvyšnú slaninu
- Slaninu vypražíme, aby bola na skus chrumkavá
- Uvarenú šošovku na kyslo podávame s kyslou smotanou, posypanú vypraženou slaninou a paprikou