Šošovkový dhal s karí

Šošovkový dhal s karí

Jednoduché indické karí temperované kvalitným korením a bylinkami je veľmi obľúbeným pokrmom v Indii, kde sa podáva s ryžou alebo naan chlebom.

Čo budeme potrebovať

Na šošovku

  1. 200 g červené šošovky
  2. Lyžička kurkumy
  3. 450 ml vody

Na základ

  1. Lyžička ghí
  2. Lyžička mletej rasce
  3. 2 lyžičky celej rasce
  4. 2 kríkové paradajky (nakrájané)
  5. ½ cibuľa (najemno nakrájaná)
  6. 2 zelené chilli papričky (nasekané)
  7. Štipka sušeného koriandra
  8. Lyžička soli
  9. Hrsť čerstvého koriandra (nasekaný)

Na temperovanie

  1. 2 lyžičky ghí
  2. Lyžička horčičných semienok
  3. Lyžička rasce
  4. 2 lyžičky chilli
  5. ½ lyžičky červenej papriky

Postup

  1. Šošovku si dôkladne prepláchneme a namočíme na 15 minút do vody
  2. Potom ju scedíme a dáme do hrnca s vodou
  3. Pridáme kurkumu a privedieme do varu
  4. Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu stiahneme a na strednú teplotu varíme ďalších 30 minút
  5. Šošovka musí byť mäkká na skus, pokiaľ nie je, varte ďalších 5 minút
  6. Finálna verzia šošovky by mala mať krásne krémovú konzistenciu
  7. Na základ si na panvici rozohrejeme ghí a pridáme semienka rasce
  8. Opekáme a potom pridávame cibuľu spoločne so zeleným chilli
  9. Restujeme, kým sa zmes nerozvonia
  10. Pridáme paradajky, ktoré pokrčíme, aby pustili šťavu
  11. Na panvicu vhodíme drvenú rascu, koriandrové korenie, chilli prášok a soľ
  12. Všetko dobre premiešame ak základu pridáme uvarenú šošovku
  13. Prikryjeme a dhal necháme 5 minút variť
  14. Ak sa nám zdá konzistencia veľmi hustá pridáme trochu vody
  15. Do novej panvice pridáme ghí
  16. To necháme rozpustiť a pridáme horčičné semienka a celú rascu
  17. Semienka opražíme, pridáme chilli a papriku
  18. Touto pálivou zmesou prelejeme pred servírovaním dhal a dozdobíme nasekaným koriandrom
Indický krémový a dochutený pokrm s karí a indickým korením.
Zdroj: playfulcooking.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.