Jednoduché indické karí temperované kvalitným korením a bylinkami je veľmi obľúbeným pokrmom v Indii, kde sa podáva s ryžou alebo naan chlebom.
Čo budeme potrebovať
Na šošovku
- 200 g červené šošovky
- Lyžička kurkumy
- 450 ml vody
Na základ
- Lyžička ghí
- Lyžička mletej rasce
- 2 lyžičky celej rasce
- 2 kríkové paradajky (nakrájané)
- ½ cibuľa (najemno nakrájaná)
- 2 zelené chilli papričky (nasekané)
- Štipka sušeného koriandra
- Lyžička soli
- Hrsť čerstvého koriandra (nasekaný)
Na temperovanie
- 2 lyžičky ghí
- Lyžička horčičných semienok
- Lyžička rasce
- 2 lyžičky chilli
- ½ lyžičky červenej papriky
Postup
- Šošovku si dôkladne prepláchneme a namočíme na 15 minút do vody
- Potom ju scedíme a dáme do hrnca s vodou
- Pridáme kurkumu a privedieme do varu
- Takto varíme 2-3 minúty, potom teplotu stiahneme a na strednú teplotu varíme ďalších 30 minút
- Šošovka musí byť mäkká na skus, pokiaľ nie je, varte ďalších 5 minút
- Finálna verzia šošovky by mala mať krásne krémovú konzistenciu
- Na základ si na panvici rozohrejeme ghí a pridáme semienka rasce
- Opekáme a potom pridávame cibuľu spoločne so zeleným chilli
- Restujeme, kým sa zmes nerozvonia
- Pridáme paradajky, ktoré pokrčíme, aby pustili šťavu
- Na panvicu vhodíme drvenú rascu, koriandrové korenie, chilli prášok a soľ
- Všetko dobre premiešame ak základu pridáme uvarenú šošovku
- Prikryjeme a dhal necháme 5 minút variť
- Ak sa nám zdá konzistencia veľmi hustá pridáme trochu vody
- Do novej panvice pridáme ghí
- To necháme rozpustiť a pridáme horčičné semienka a celú rascu
- Semienka opražíme, pridáme chilli a papriku
- Touto pálivou zmesou prelejeme pred servírovaním dhal a dozdobíme nasekaným koriandrom