Najčastejšie sa dary mora pripravujú so špagetami, môžete ale samozrejme použiť aj akékoľvek iné cestoviny, napríklad fusilli či tagliatelle.
Ingrediencie
- 500 g špaget alebo iných cestovín
- 500 g slávok a srdcoviek
- 500 g kreviet
- 400 g lúpaných sterilizovaných paradajok
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 šálka suchého bieleho vína
- 3 PL paradajkového pretlaku
- 3 PL masla
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 1/4 šálky olivového oleja
- vločky červeného korenia
- čerstvá petržlenová vňať
- soľ
Postup
- Na panvici s olejom zosklovaťte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte prelisovaný cesnak, červené korenie a soľ.
- Povarte zmes približne 2 minúty.
- Pridajte paradajkový pretlak a za občasného miešania varte, kým pretlak mierne nestmavne, približne 4 minúty.
- Pridajte víno a za stáleho miešania niekoľko minút povarte.
- Prilejte citrónovú šťavu a paradajkový pretlak.
- Varte za stáleho miešania 8-10 minút, než omáčka zhustne.
- Ochutnajte a prípadne dosoľte.
- V hrnci so slanou vodou uvarte cestoviny, varte ich približne o 3 minúty menej, než je uvedené na obale.
- Cestoviny sceďte a jednu šálku vody, v ktorej sa varili, uschovajte.
- Do omáčky pridajte umyté mušle, olúpané krevety a štvrtku šálky vody z cestovín.
- Panvicu prikryte pokrievkou a varte približne 4 minúty, kým sa mušle neotvoria.
- Následne morské plody z panvice vyberte a vyhoďte mušle, ktoré sa neotvorili.
- Pridajte k omáčke do panvice cestoviny a ďalší štvrtok šálky vody z cestovín.
- Premiešajte a pridajte maslo.
- Za občasného miešania a prilievania ďalšej vody z cestovín varte približne 4 minúty.
- Pridajte morské plody a opatrne premiešajte.
- Odstavte z ohňa, pridajte čerstvú petržlenovú vňať a prípadne trochu citrónovej šťavy.
Cestoviny s morskými plodmi podávajte s kvalitným bielym vínom, ktoré podčiarkne lahodnú chuť tohto pokrmu.
Potrebujete radu ohľadom výberu nového sporáka do kuchyne? Mrknite sa, čo sme si v našom teste o plynových sporákoch napísali. Boli by pre vás tým najvhodnejším variantom?