Čo by to bolo za Vianoce bez lineckého pečiva? Pripravte si linecké pečivo zo špaldovej múky. Namiesto cukru použite ryžový sirup a hneď je vianočné pečivo zdravšie. Ak ste však zástancami starej dobrej klasiky, môžete si urobiť podľa našich receptov aj tradičné linecké pečivo .
INGREDIENCIA
- 600 g špaldovej múky
- 400 g na plátky nakrájaného masla
- 160 g ryžového sirupu (možno zameniť aj za iné prírodné sladidlo)
- 40 g kakaa
- citrónová kôra
- marmeláda bez cukru
- 300 ml kokosového krému v plechovke
- 45 g mandlí namletých najemno
- 20 g kakaa
- 3 lyžice javorového sirupu (prípadne iného prírodného sladidla)
POSTUP
- Ingrediencie si rozdeľte na dve polovice a dajte ich do dvoch väčších misiek.
- Kakao však pridajte len do jednej z misiek.
- Z ingrediencií v miskách vypracujte cesto, aby sa všetky suroviny spojili.
- Obe cestá zabaľte do potravinárskej fólie a dajte aspoň na hodinu (ideálne na noc) do chladničky.
- Vložte do chladničky aj kokosový krém v plechovke.
- Po hodine kokosový krém vytiahnite z chladničky, vyberte za pomoci lyžice stuhnutú časť, tekutinu v plechovke ponechajte.
- Krém dajte do misky, pridajte k nemu kakao a sirup.
- Suroviny zmiešajte, aby vznikol krém. Nakoniec pridajte ešte pomleté mandle a krém dajte späť do chladničky.
- Vytiahnite z chladničky cesta a chvíľu ich nechajte odležať, než s nimi začnete pracovať.
- Rozvaľkajte cesto tak, aby bolo hrubé zhruba 4 milimetre.
- Použite vykrajovače (napríklad kolieska) av polovici vykrojených koliesok urobte uprostred ešte dierku.
- Linecké pečivo zo špaldovej múky potom dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rozohrejte si rúru na 160 °C.
- Špaldové pečivo dajte piecť na 10 až 15 minút.
- Nechajte ho vychladnúť.
- Kolieska bez dierok potrite marmeládou či krémom a nalepte na ne kolieska s dierkou.
- Linecké s kokosovým krémom ponechajte v chlade, aby sa krém neroztekal.