Jedno zo španielskych národných jedál, na ktorom si môžete vďaka nášmu receptu pochutnať vždy, keď naň máte chuť!
Ingrediencie
- 2 šálky ryže
- 3 šálky rybieho vývaru
- 1 šálka bieleho vína
- 150 g kalamárov alebo chobotničiek
- 12 kusov kreviet
- 16 kusov slávok
- 1 šálka mrazeného hrášku
- 2 väčšie olúpané paradajky
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky cukru
- 1 lyžička sladkej papriky
- olivový olej
- šafran
- soľ, korenie
Postup
- Na panvici s olivovým olejom opražte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte prelisované strúčiky cesnaku a na kúsky nakrájané olúpané paradajky.
- Premiešajte a pridajte cukor, sladkú papriku, soľ a šafran.
- Varte až do doby, než sa paradajky zmenia na omáčku.
- Pridajte kúsky kalamárov a za stáleho miešania varte 1-2 minúty.
- Následne prisypte ryžu a hrášok, dobre premiešajte a uistite sa, že ryža je úplne pokrytá omáčkou.
- V samostatnej panvici priveďte do varu vývar a biele víno.
- Nalejte ich zmes na ryžu, priveďte do varu a podľa chuti dosoľte.
- Dôkladne premiešajte a ryžu rovnomerne rozprestrite po panvici.
- Varte na miernom ohni po dobu 18-20 minút.
- Po 10 minútach na ryžu položte umyté slávky a krevety, priklopte pokrievkou a strážte.
- Akonáhle na jednej strane krevety sčervenajú, tak ich aj slávky otočte.
- Pokiaľ sa vám zdá, že je ryža príliš suchá, pridajte ešte trochu vývaru.
Mušle, ktoré sa neotvorili, pred podávaním odstráňte.