Lahodná krémová polievka zo špargle. Stratené vajcia pridáva proteíny, živiny a úplne nový rozmer chuti.
Ingrediencie
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g masla
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 stredné zemiaky
- 600 g zelenej špargle bez zdrevnatených koncov stoniek
- 50 g parmezánu
- 60 ml smotany na varenie
- 2 lyžice octu
- 4 vajcia
Postup
- V strednom hrnci opečte na masle najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Prilejte vývar a vložte na kúsky pokrájané olúpané zemiaky.
- Priveďte do varu a varte kým zemiaky nezmäknú, približne 15 minút.
- Zo stoniek špargle odrežte špičky a dajte ich bokom, zvyšné stonky pokrájajte na kúsky a vložte do polievky. Varte 5 minút.
- Polievku odstavte z platne a rozmixujte do hladka.
- Dajte späť na sporák, pridajte nastrúhaný syr, smotanu, osoľte, okoreňte a povarte.
- V malom hrnci s vriacou osolenou vodou uvarí špičky špargle do mäkka, približne 2 minúty.
- Špičky vyberte a do vody prilejte ocot.
- Jedno vajce rozklepnite do misky, vo vode s octom vytvorte vareškou malý vír a do jeho stredu vlejte vajcia.
- Povarte približne minútu a pol – bielok by mal byť tuhý a žĺtok tekutý.
- Stratené vajcia vyberte z vody a proces opakujte aj s ostatnými vajcami.
- Polievku servírujte v miske alebo v hlbokom tanieri so strateným vajcom a uvarenými špičkami špargle navrchu.