Čerstvý listový špenát v tomto recepte na krémovú polievku vytvára zaujímavú chuťovú kombináciu, ktorá je podčiarknutá jasne zelenou farbou.
Čo budeme potrebovať
- 50 g masla
- 1 stredná cibuľa (nakrájaná nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (jemne nasekaný)
- 1 stredný zemiakov (ošúpaný a nakrájaný na kocky)
- 450 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 600 ml mlieka
- 450 g čerstvého špenátu (nahrubo nakrájaného)
- jemne nastrúhaná kôra z ½ citróna
- čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok
- 3 lyžice kyslej smotany
Postup
- Vo veľkom hrnci rozpustite maslo, pridáme cibuľu a cesnak a zvoľna opekajte 5–6 minút do zmäknutia
- Vmiešajte zemiaky a 1 minútu varte domäkka.
- Zalejte vývarom a varte 8–10 minút, kým sa zemiaky nezačnú variť.
- Pridajte mlieko a priveďte do varu, potom vmiešajte polovicu špenátu a citrónovú kôru.
- Prikryte pokrievkou a duste 15 minút, kým špenát úplne nezvädne.
- Potom ho nechajte asi 5 minút vychladnúť.
- Polievku nalejte do kuchynského robota, pridajte zvyšný špenát (polievka si tak zachová žiarivo zelenú a sviežu chuť) a spracujte, kým nebude hodvábne hladká.
- Ochutnajte a dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom.
- Pokiaľ je polievka príliš hustá, môžete ju nariediť trochou vývaru navyše.
- Polievku nalejte do misiek a vmiešajte kyslú smotanu.
Výdatná polievka so smotanou je ideálnym predjedlom pred pokrmami s ľahkou rybou alebo ľahkými receptami na krehké kuracie mäso .