Chcete svoju návštevu hneď pri príchode odzbrojiť? Tak skúste túto famóznu tortu. Nielen, že návšteve vyrazíte dych jeho farbou, ale až sa dozvie, že je korpus zo špenátu tak im vyrazíte dych druhýkrát a na tretíkrát nebudú veľmi chytiť dych až ho ochutnajú. Jeho chuť je priam fantastická, takže aj tí najväčší skeptici budú musieť uznať, že tento špenátový dezert je výborný.
Čo budeme potrebovať
Na korpus
- 150 g baby špenátu
- 3 veľké vajcia
- 2 lyžičky vanilkového extrakt
- 150 g cukru kryštál
- 100 g jablčného pyré
- 100 ml rastlinného oleja
- 250 g hladkej múky
- 3 lyžičky prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
Na polevu
- 75 g masla (zmäknuté)
- 250 g práškového práškového
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica mlieka
- Sypanie na ozdobu (nepovinné)
Postup
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
- Vymažeme alebo si vysypeme tortovú formu
- Špenát na niekoľko minút dáme do hrnca dusiť, kým nezvädne
- Keď je hotový, tak ho schladíme pod studenou vodou
- Vodu zlejeme a vytlačíme prebytočnú vodu
- V mise špenát dobre do hladka rozmixujeme tyčovým mixérom
- Špenát musí získať konzistenciu kaše
- V mise dobre premiešame vajcia, olej, vanilku, jablkový pretlak a cukor
- Potom všetko vmiešame do špenátovej kaše
- Do špenátovej zmesi preosejeme múku, prášok do pečiva a soľ
- Všetko spolu premiešame
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 25 minút, alebo pokiaľ nie je test špajlí čistý
- Tortu vyberieme z rúry a dáme na mriežku, aby úplne vychladla
- Zatiaľ čo korpus chladne, si pripravíme polevu
- Všetky ingrediencie na polevu spolu zmiešame
- Poleva musí byť hladká a nadýchaná
- V prípade potreby pridáme trochu mlieka, ak je poleva riedka alebo práškový cukru na zahustenie