Rizoto plné chuti vhodné na zvláštnu príležitosť! Je jednoduché na prípravu, zdravé a užije si ho celá vaša rodina.
Ingrediencie
- 230 g hlivy ustricovej
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja (plus navyše na ozdobu)
- 4 strúčiky cesnaku, nasekané
- morská soľ podľa chuti
- 4 lyžice mirinu
- 5 šálok zeleninového vývaru
- 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
- 3/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky (biele a zelené časti)
- 1 a 1/2 šálky ryže Arborio
- 2/3 šálky suchého bieleho vína
- 2 šálky nakrájaného čerstvého špenátu
- 1/2 šálky nasekanej čerstvej talianskej petržlenovej vňate
- štipka oregana
- 1/2 citróna
- 1/3 šálky strúhaného syra Parmigiano-Reggiano (plus ďalší na servírovanie)
- čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- Očistite huby a pozdĺžne ich nakrájajte, ak sú veľké, alebo ich jednoducho oddeľte, ak sú malé.
- Na strednej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a asi 15 sekúnd na ňom opekajte polovicu nakrájaného cesnaku.
- Pridajte huby a veľkú štipku soli a huby 4 až 5 minút restujte na vysokej teplote.
- Pridajte mirin a pokračujte v miešaní, zatiaľ čo sa tekutina varí, ešte 4 až 5 minút.
- Vypnite oheň a nechajte huby na teplej panvici, kým ich nebudete potrebovať.
- Zeleninový vývar priveďte do varu a udržujte horúci v prikrytom hrnci.
- Zohrejte zvyšné 2 lyžice olivového oleja vo veľkej nepriľnavej panvici a smažte červenú cibuľu, zvyšný cesnak a jarnú cibuľku na vysokej teplote.
- Miešajte, kým sa cibuľa nezačne farbiť, asi 6 minút.
- Pridajte ryžu k cibuľovej zmesi a miešajte ju na strednom plameni po dobu 2 až 3 minút.
- Prilejte víno a počas varenia stále miešajte.
- Pridajte špenát, petržlenovú vňať a oregano a 2–3 minúty varte, kým špenát nezvädne.
- K ryži pridajte polievkovú naberačku horúceho vývaru a za stáleho varu zamiešajte.
- Keď sa tekutina takmer vsiakne, pridajte ďalšiu naberačku.
- Takto pokračujte, kým sa väčšina vývaru nespotrebuje a ryža nie je al dente, 20 až 25 minút.
- Okolo ryžových zrniek, ktoré už nie sú chrumkavé, ale stále pevné, sa vytvorí ľahko krémová omáčka.
- Krátko predtým, ako je rizoto hotové, huby znova premiešajte na strednom plameni – stačí minútka.
- Keď ryža dosiahne dokonalú mäkkú a pevnú štruktúru, vytlačte do nej pár kvapiek citrónovej šťavy, vmiešajte poslednú naberačku vývaru a strúhaný parmezán a ochutnajte.
- V prípade potreby dochuťte ďalšou kvapkou citróna alebo trochou korenia.
- Rizoto nalejte do plytkých misiek.
- Každú porciu pokvapkajte trochou olivového oleja a položte lyžicou restovaných húb.
- Pridajte ďalší parmezán.
- Servírujte!
Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cestoviny s hlivou ustricovou . Sú rýchle a zdravé!