Špenátové rizoto s hlivou ustricovou

Špenátové rizoto s hlivou ustricovou

Rizoto plné chuti vhodné na zvláštnu príležitosť! Je jednoduché na prípravu, zdravé a užije si ho celá vaša rodina.

Ingrediencie

  • 230 g hlivy ustricovej
  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja (plus navyše na ozdobu)
  • 4 strúčiky cesnaku, nasekané
  • morská soľ podľa chuti
  • 4 lyžice mirinu
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 1/2 malej červenej cibule, nakrájanej na tenké plátky
  • 3/4 šálky na tenké plátky nakrájané jarné cibuľky (biele a zelené časti)
  • 1 a 1/2 šálky ryže Arborio
  • 2/3 šálky suchého bieleho vína
  • 2 šálky nakrájaného čerstvého špenátu
  • 1/2 šálky nasekanej čerstvej talianskej petržlenovej vňate
  • štipka oregana
  • 1/2 citróna
  • 1/3 šálky strúhaného syra Parmigiano-Reggiano (plus ďalší na servírovanie)
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie

Postup

  • Očistite huby a pozdĺžne ich nakrájajte, ak sú veľké, alebo ich jednoducho oddeľte, ak sú malé.
  • Na strednej panvici rozohrejte 2 lyžice olivového oleja a asi 15 sekúnd na ňom opekajte polovicu nakrájaného cesnaku.
  • Pridajte huby a veľkú štipku soli a huby 4 až 5 minút restujte na vysokej teplote.
  • Pridajte mirin a pokračujte v miešaní, zatiaľ čo sa tekutina varí, ešte 4 až 5 minút.
  • Vypnite oheň a nechajte huby na teplej panvici, kým ich nebudete potrebovať.
  • Zeleninový vývar priveďte do varu a udržujte horúci v prikrytom hrnci.
  • Zohrejte zvyšné 2 lyžice olivového oleja vo veľkej nepriľnavej panvici a smažte červenú cibuľu, zvyšný cesnak a jarnú cibuľku na vysokej teplote.
  • Miešajte, kým sa cibuľa nezačne farbiť, asi 6 minút.
  • Pridajte ryžu k cibuľovej zmesi a miešajte ju na strednom plameni po dobu 2 až 3 minút.
  • Prilejte víno a počas varenia stále miešajte.
  • Pridajte špenát, petržlenovú vňať a oregano a 2–3 minúty varte, kým špenát nezvädne.
  • K ryži pridajte polievkovú naberačku horúceho vývaru a za stáleho varu zamiešajte.
  • Keď sa tekutina takmer vsiakne, pridajte ďalšiu naberačku.
  • Takto pokračujte, kým sa väčšina vývaru nespotrebuje a ryža nie je al dente, 20 až 25 minút.
  • Okolo ryžových zrniek, ktoré už nie sú chrumkavé, ale stále pevné, sa vytvorí ľahko krémová omáčka.
  • Krátko predtým, ako je rizoto hotové, huby znova premiešajte na strednom plameni – stačí minútka.
  • Keď ryža dosiahne dokonalú mäkkú a pevnú štruktúru, vytlačte do nej pár kvapiek citrónovej šťavy, vmiešajte poslednú naberačku vývaru a strúhaný parmezán a ochutnajte.
  • V prípade potreby dochuťte ďalšou kvapkou citróna alebo trochou korenia.
  • Rizoto nalejte do plytkých misiek.
  • Každú porciu pokvapkajte trochou olivového oleja a položte lyžicou restovaných húb.
  • Pridajte ďalší parmezán.
  • Servírujte!
Rizoto so špenátom a hlivou servírované na tanieri s lyžicou.
www.kitchentreaty.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na cestoviny s hlivou ustricovou . Sú rýchle a zdravé!

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.