Začneme s niečím jednoduchým! Vychutnajte si túto krémovú omáčku v chrumkavom, vypečenom bochníku chleba!
Čo budeme potrebovať
Na chlebovú misu
- Veľký bochník
- 6 lyžíc extra panenského olivového oleja
- Soľ
Na dip
- 4 lyžice masla (povoleného)
- 6 strúčikov cesnaku (prelisovaného)
- 450 g artičokov z konzervy (odkvapkaných, roztvorených)
- 280 g baby špenátu
- 1½ lyžička soli
- 450 g smotanového syra
- 90 g jemne nastrúhaného parmezánu
- Lyžička čierneho korenia
- Chipsy (na podávanie, voliteľné)
Postup
- Na chlebovú misu si predhrejeme rúru na 150 stupňov
- Pomocou zúbkovaného noža odrežeme časť hornej časti bochníka
- Vydlabeme vnútro bochníka, ale ponecháme asi 3 cm hrubú stenu po okrajoch
- Vydlabanú časť chleba spoločne s odrezanou časťou nakrájame na kocky
- Nakrájaný chlieb a vydlabaný bochník položíme na plech do rúry a všetok ho potrieme olivovým olejom a dochutíme soľou
- Chlieb vložíme do rúry a pečieme 25–30 minút, kým okraje vydlabaného bochníka nezozlátnu a nebudú chrumkavé a nakrájané kúsky nezhnednú
- Chlieb vyberieme z rúry a necháme vychladnúť
- Na dip si rozpustíme maslo vo veľkom hrnci
- Pridáme cesnak a za častého miešania varíme, kým sa nerozvonia, ale nezhnedne
- Pridáme odkvapkané a nakrájané artičoky a za stáleho miešania varíme ešte 1–2 minúty, kým sa neobalí v masle
- Pridáme špenát a soľ a pokračujeme vo varení ďalších 7–8 minút, kým špenát nezvädne a väčšina tekutiny sa nevyvarí
- Pridáme smotanový syr a za stáleho miešania varíme, kým sa nerozpustí
- Pridáme parmezán a korenie
- Miešame, kým sa parmezán nerozpustí a nezmäkne
- Ochutnáme av prípade potreby dochutíme soľou
- Dip naložíme do misy z chleba
- Posypeme parmezánom a štipkou korenia
- Podávame s opečenými kúskami chleba alebo chipsy podľa vášho uváženia
Škárujte tento pokrm so správnym vínom! Vyskúšajte k nemu suchý Rizling rýnsky alebo Rizling vlašský.