Vyskúšajte tento tradičný francúzsky recept na bohatý špenátový quiche so smotanou a syrom gruyère. Je to delikatesa!
INGREDIENCIA
- 23 cm forma na Quiche
- krehké cesto
- 1 lyžica masla
- ½ šálky na tenké plátky nakrájané šalotky
- 4 veľké vajcia
- 1 a ¼ šálky smotany na šľahanie
- štipka mletého muškátového orieška
- ¾ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky kajenského korenia
- 1 šálka jemne nastrúhaného syra Gruyère
- 280 g mrazeného, nakrájaného špenátu, rozmrazeného a vyžmýkaného
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 200 ° Celzia a nastavíme rošt do strednej polohy.
- Krehké cesto by malo byť dostatočne mäkké, aby išlo prepichnúť vidličkou.
- Cesto rozvaľkáme na kruh a vložíme do maslom vymastenej formy.
- Dno a boky po celom povrchu poprepichujeme vidličkou.
- Na cesto položíme papier na pečenie a zasypeme fazuľami, šošovkou či ryžou, aby sa nám pri pečení nenafúklo.
- Pečieme 10 až 15 minút, kým nebude plne prepečené a ľahko zlaté.
- Vyberieme z rúry a znížime teplotu na 160 °C.
- Rozohrejeme maslo na malej panvici na strednom plameni.
- Retujeme šalotku, kým nebude mäkká a priehľadná, asi 8 minút.
- Dáme bokom vychladnúť.
- V strednej miske rozšľaháme vajcia, smotanu, muškátový oriešok, soľ a kajenské korenie.
- Upečené cesto položíme na plech na pečenie.
- Na dno cesta rozprestrieme šalotku a posypeme nastrúhaným syrom.
- Špenát rovnomerne navrstvíme na syr.
- Navrch nalejeme zmes vajec a smotany.
- Pečieme pri teplote 160 °C po dobu 50 až 55 minút, kým náplň nestuhne a vrch ľahko nezezlátne.
- Podávame horúce alebo teplé.