Špirálové pečivo na Veľkú noc

Špirálové pečivo na Veľkú noc

Sviatky jari sú spojené s množstvom tradícií a jednou z nich je aj pečenie tradičného pečiva. Judáša majú úžasnú chuť a pripravujú sa vždy na Svätý štvrtok pred Veľkou nocou.

Ingrediencie:

  • 520 g hladkej múky
  • 240 ml vlažného mlieka
  • 20 g čerstvého droždia
  • 75 g zmäknutého nesoleného masla
  • 1 vaječný žĺtok
  • 70 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 1 celé vajcia
  • Med na glazúru

Postup:

  • Múku preosejeme do väčšej misy a utvoríme uprostred jamku. Rozdrobíme doň droždie, pridáme 1/2 lyžičky cukru a zalejeme 2/3 vlažného mlieka. Lyžicou po stranách vmiešame trochu múky do kvásku, poprášime povrch múkou a necháme vzísť asi 30 minút.
  • Medzitým zahrejeme maslo, aby bolo vlažné, a pridáme ku kvasniciam. Prihodíme žĺtok, štipku soli, cukor, zvyšok vlažného mlieka a pomocou varešky pomaly spracujeme.
  • Pracovnú plochu poprášime múkou, vyklopíme na nej cesto a dôkladne rukami miesime minimálne 10 minút, aby bolo pekné vláčne a hladké. Na ploche ho zakryjeme utierkou a necháme 30 minút kysnúť.
  • Potom rozdelíme na kúsky s hmotnosťou 80 g. Každý kúsok vyvaľkáme na 25 cm dlhé a 1,5 cm hrubé povrázky, ktoré zatočíme do špirály.
  • Naukladáme na plech, ktorý vyložíme papierom na pečenie, zakryjeme utierkou a necháme ďalších 45 minút kysnúť.
  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a všetky buchty potrieme rozšľahaným vajcom.
  • Vložíme do rúry a pečieme cca 15 minút, až kým nebudú zlatohnedé.
  • Potom už len stačí rozpustiť med a ešte horúce judáša s nimi preliať.
Vynikajúce veľkonočné kysnuté buchty.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.