Marinovaná kuracia pečeň je veľkou lahôdkou, a keď sa ešte hodí na gril, prípadne na panvicu, v podobe špízu, potom je o skvelý pokrm postarané. K pečeni sa navyše podáva karamelizovaná cibuľa s chuťou balzamika.
Ingrediencie:
- 600 g kuracej pečene
- 1 polievková lyžica kokosového oleja (môže byť aj avokádový olej alebo ghí)
- 2 – 3 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice nakrájanej petržlenovej vňate
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 1/2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 – 2 lyžičky soli
- 2 lyžice ghí
- 2 stredné cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
- 2 lyžice balzamikového octu
- Špajle či kovové ihly na špízy
Postup:
- Cesnak olúpeme a prelisujeme.
- Cibuľu očistíme a nakrájame plátky
- Kuraciu pečeň zbavíme spojivového tkaniva a rozkrájame na 2 cm kusy.
- Do misky dáme kokosový olej, cesnak, nasekanú petržlenovú vňať, citrónovú kôru, citrónovú šťavu, olivový olej, 1 lyžičku soli a dôkladne premiešame.
- Akonáhle máme marinádu hotovú, vložíme do nej očistenú a nakrájanú pečeň, zamiešame a odložíme do chladničky.
- Necháme marinovať minimálne 2 hodiny, ale pokojne aj dlhšie.
- Potom si pripravíme panvicu a na strednom ohni v nej rozpustíme v nej 1 lyžicu ghí.
- Pridáme cibuľu, osolíme a necháme 7 minút restovať.
- Priebežne miešame, aby cibuľa zmäkla a získala zlatohnedý nádych.
- Prilejeme balzamikový ocot, zamiešame a ešte 1 necháme variť.
- Cibuľa je hotová, keď sa začne lepiť a je mierne karamelizovaná.
- Hotovú cibuľu preložíme do misky a zabalíme do alobalu, aby nevychladla.
- Vezmeme ihly či špajle na špízy a napichneme na ne kúsky pečene.
- Stačí tak 4 – 6 kúskov na jeden špíz.
- Môžeme ich robiť na grile, čo je rýchlejšie, ale ten každý nemá, tak si vystačíme s panvicou.
- Do veľkej panvice dáme rozohriať 1 lyžicu ghí a vložíme do nej špízy.
- Na vyššom stupni opekáme 3 – 4 minúty z každej strany, pričom každých 30 sekúnd špízy otočíme, aby sa pečeň piekla rovnomerne.
- Nakoniec ich osolíme, ešte párkrát otočíme a môžeme servírovať.
- K pečeňovým špízom pridáme karamelizovanú cibuľu a ako prílohu treba zemiakovú kašu či pečené zemiaky.