Springerle sú nemecké sušienky s anízovou príchuťou, ktoré majú už najmenej 700 rokov starú tradíciu. Cez vianočné sviatky sa často dávali ako darčeky. Tradične sa tvorí pomocou špeciálneho vyrezávaného valčeka.
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 3 šálky práškového cukru
- 3 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
- 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky kvalitného čistého anízového oleja
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- kôra z jedného citróna
- 2 PL celých anízových semienok
Postup:
- Vajcia vyšľahajte do peny.
- Po troškách pridajte práškový cukor spolu s vanilkovým extraktom a anízovým olejom.
- Po pridaní všetkého práškového cukru pokračujte v šľahaní zmesi po dobu 10 minút.
- V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte polovicu múčnej zmesi do mokrej zmesi spolu s citrónovou kôrou a šľahajte po dobu 15 minút.
- Pridajte zvyšnú múku a šľahajte ďalších 5 minút.
- Cesto by malo byť veľmi mäkké, ale nie mokré a lepivé.
- Z cesta vytvarujte guľu, sploštite ju na tvar disku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu alebo lepšie cez noc.
- Druhý deň cesto rozvaľkajte na hrúbku asi jedného centimetra.
- Pomocou valčeka alebo formičiek a ostrého noža vytvorte jednotlivé tvary anízových cukroviniek.
- Na panvici na strednom ohni opražte celé anízové semienka, kým nebudú aromatické, a dávajte pozor, aby sa nepripálili.
- Anízové semienka následne rozprestrite na plech s papierom na pečenie.
- Na anízové semienka na plechu položte anízové pečivo.
- Nechajte springerle sušiť pri izbovej teplote celých 24 hodín.
- Po uplynutí 24 hodín sušenia položte na pult vlhkú utierku a jemne na ňu Springerle pritlačte, aby sa spodná časť sušienok navlhčila.
- Springerle vráťte späť na plech.
- V rúre predhriatej na 150 °C pečte približne 20-25 minút.
- Nenechajte sušienky zozlátnuť, majú zostať veľmi bledé, v podstate rovnakej farby, ako keď ste ich vložili do rúry.
- Springerle nechajte úplne vychladnúť.
- Skladujte vo vzduchotesných nádobách s kúskom jablka, aby anízové pečivo zmäklo.