Springerle alebo Vianočné sušienky s anízovými semienkami

Springerle alebo Vianočné sušienky s anízovými semienkami

Springerle sú nemecké sušienky s anízovou príchuťou, ktoré majú už najmenej 700 rokov starú tradíciu. Cez vianočné sviatky sa často dávali ako darčeky. Tradične sa tvorí pomocou špeciálneho vyrezávaného valčeka.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 3 šálky práškového cukru
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 čajová lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 až 1/2 čajovej lyžičky kvalitného čistého anízového oleja
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky soli
  • kôra z jedného citróna
  • 2 PL celých anízových semienok

Postup:

  1. Vajcia vyšľahajte do peny.
  2. Po troškách pridajte práškový cukor spolu s vanilkovým extraktom a anízovým olejom.
  3. Po pridaní všetkého práškového cukru pokračujte v šľahaní zmesi po dobu 10 minút.
  4. V mise zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ.
  5. Pridajte polovicu múčnej zmesi do mokrej zmesi spolu s citrónovou kôrou a šľahajte po dobu 15 minút.
  6. Pridajte zvyšnú múku a šľahajte ďalších 5 minút.
  7. Cesto by malo byť veľmi mäkké, ale nie mokré a lepivé.
  8. Z cesta vytvarujte guľu, sploštite ju na tvar disku, zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky aspoň na hodinu alebo lepšie cez noc.
  9. Druhý deň cesto rozvaľkajte na hrúbku asi jedného centimetra.
  10. Pomocou valčeka alebo formičiek a ostrého noža vytvorte jednotlivé tvary anízových cukroviniek.
  11. Na panvici na strednom ohni opražte celé anízové semienka, kým nebudú aromatické, a dávajte pozor, aby sa nepripálili.
  12. Anízové semienka následne rozprestrite na plech s papierom na pečenie.
  13. Na anízové semienka na plechu položte anízové pečivo.
  14. Nechajte springerle sušiť pri izbovej teplote celých 24 hodín.
  15. Po uplynutí 24 hodín sušenia položte na pult vlhkú utierku a jemne na ňu Springerle pritlačte, aby sa spodná časť sušienok navlhčila.
  16. Springerle vráťte späť na plech.
  17. V rúre predhriatej na 150 °C pečte približne 20-25 minút.
  18. Nenechajte sušienky zozlátnuť, majú zostať veľmi bledé, v podstate rovnakej farby, ako keď ste ich vložili do rúry.
  19. Springerle nechajte úplne vychladnúť.
  20. Skladujte vo vzduchotesných nádobách s kúskom jablka, aby anízové pečivo zmäklo.
Nemecké vianočné springerle s anízovými semienkami.
zdroj: daringgourmet.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.