Toto jedlo je podobné gréckej musake, ale namiesto baklažánu obsahuje zemiaky.
Zemiaky sú nakrájané na plátky a vrstvia sa s mletým hovädzím alebo bravčovým mäsom, ktoré je, pred pečením, pokryté jogurtovo-vaječnou omáčkou.
Ingrediencie
- ¼ šálky olivového oleja
- 1 kg zemiakov
- 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 450 g mletého hovädzieho alebo bravčového mäsa
- soľ
- korenie
Poleva:
- 4 vajcia
- 1 šálka jogurtu alebo kyslej smotany
- 2 šálky mlieka
- soľ
- korenie
Postup
- Zemiaky oškrabajte a nakrájajte ich na, asi 1 cm široké, plátky.
- Na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte teplotu. Osmahnite dosklovata a pridajte mleté mäso. Mäso ochuťte soľou a korením.
- Mäso smažte, kým nezhnedne.
- Zatiaľ čo sa mäso pripravuje, rozohrejte si rúru na 200 ° C a pripravte si pekáč, ktorý vymažte olivovým olejom.
- Polovicu nakrájaných zemiakov (asi 2 vrstvy) položte na dno pekáča a ochuťte soľou a korením.
- Na zemiaky dajte vrstvu mäsovej zmesi, ktorú pokryte ďalšou vrstvou zemiakov. Takto pokračujte, kým vám nedôjde materiál. Horná vrstva by mala byť tvorená zemiakmi.
- Vo vedľajšej miske zmiešajte vajcia, jogurt, mlieko, soľ a korenie a pokrm touto zmesou prelejte.
- Pečte cca 1 hodinu, kým zemiaky nezmäknú a vrchná časť nebude zlatohnedá.
- Po upečení nechajte srbskú musaku stáť asi 10 minút a potom podávajte.