Tento recept je určený najmä na letné obdobie, kedy na záhradke každý víkend rozpálite svoj gril a vychutnávate si slnečné lúče pri dobrom jedle, ako sú napríklad tieto recepty na grilované dobroty . Červená paprika a baklažán grilované na drevenom uhlí, totiž dodávajú tejto sladkej a pikantnej srbskej omáčke príjemný nádych dymu.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg červenej papriky
- 750 g baklažánu
- 5 strúčikov čerstvo nasekaného cesnaku
- 60 ml slnečnicového alebo olivového oleja
- Lyžica bieleho octu
- Lyžička soli
- Čerstvo mleté čierne korenie
Postup
- V grile si zapálime drevené uhlie
- Keď je všetko drevené uhlie zapálené a pokryté šedým popolom nahrnieme uhlíky na jednu stranu grilu
- Umiestnime grilovací rošt na miesto a zakryjeme ho
- Gril necháme 5 minút predhriať
- Potom očistíme a naolejujeme grilovací rošt
- Papriky položíme na rozpálenú stranu grilu (tam kde sú uhlíky) a pečieme, 10-15 minút kým celé nesčernejú
- Prenesieme ich z grilu do veľkej misy, zakryjeme plastovým obalom a necháme odležať, kým nevychladnú, aby sa dali olúpať, približne 20 minút
- Z paprík odstránime pripálenú šupku, semená a jadrovníky
- Zatiaľ čo papriky chladnú, poprepichujeme šupku baklažánu po celom povrchu vidličkou
- Umiestnime baklažán na chladnú stranu grilu (tam kde nie sú uhlíky)
- Prikryjeme a pečieme asi 30 minút, kým šupka nestmavne a nezvrásni sa a baklažán nebude rovnomerne mäkký, keď ho stlačíte kliešťami
- V polovici pečenia baklažán otočíme, aby sa rovnomerne opekol
- Baklažán vyberieme z grilu a necháme ho odležať, kým nevychladne, aby sa s ním dalo pracovať
- Potom ho orežeme a pozdĺžne rozkrojíme
- Lyžicou vydlabeme dužinu baklažánu a šupku vyhodíme
- Pečenú červenú papriku, dužinu z baklažánu a cesnak vložíme do kuchynského robota s oceľovou čepeľou
- Mixujeme, kým zelenina nie je hrubo nasekaná
- Pridáme olej, ocot a soľ a znova mixujeme, kým sa všetko spolu nepremieša a nezapracuje do jemnej štruktúry
- Omáčku vložíme do panvice a privedieme do varu
- Potom teplotu znížime a za občasného miešania varíme po dobu 30 minút
- Ajvar zložíme z platne a dochutíme soľou a korením
- Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho ihneď servírujeme alebo ho uložíme do vzduchotesnej nádoby a skladujeme v chladničke po dobu až dvoch týždňov
Skúste v kuchynskom robote zmiešať:
300 g ajvaru
100 g ovčieho syra (alebo kozieho syra)
Strednú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Štipku korenia
3 lyžice kyslej smotany
Vezmite si po ruke čerstvý bochník chleba (alebo si ho upečte podľa nášho receptu na domáce pečivo ) a naneste ajvar. Posypte ju trochou soli a korenia, položte na ňu váš obľúbený syr, ktorý mimochodom môžete zapiecť, a vychutnajte si túto lahodnú nátierku z ajvaru.