Srbský ajvar z grilovanej zeleniny

Srbský ajvar z grilovanej zeleniny

Tento recept je určený najmä na letné obdobie, kedy na záhradke každý víkend rozpálite svoj gril a vychutnávate si slnečné lúče pri dobrom jedle, ako sú napríklad tieto recepty na grilované dobroty . Červená paprika a baklažán grilované na drevenom uhlí, totiž dodávajú tejto sladkej a pikantnej srbskej omáčke príjemný nádych dymu.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 kg červenej papriky
  2. 750 g baklažánu
  3. 5 strúčikov čerstvo nasekaného cesnaku
  4. 60 ml slnečnicového alebo olivového oleja
  5. Lyžica bieleho octu
  6. Lyžička soli
  7. Čerstvo mleté čierne korenie

Postup

  1. V grile si zapálime drevené uhlie
  2. Keď je všetko drevené uhlie zapálené a pokryté šedým popolom nahrnieme uhlíky na jednu stranu grilu
  3. Umiestnime grilovací rošt na miesto a zakryjeme ho
  4. Gril necháme 5 minút predhriať
  5. Potom očistíme a naolejujeme grilovací rošt
  6. Papriky položíme na rozpálenú stranu grilu (tam kde sú uhlíky) a pečieme, 10-15 minút kým celé nesčernejú
  7. Prenesieme ich z grilu do veľkej misy, zakryjeme plastovým obalom a necháme odležať, kým nevychladnú, aby sa dali olúpať, približne 20 minút
  8. Z paprík odstránime pripálenú šupku, semená a jadrovníky
  9. Zatiaľ čo papriky chladnú, poprepichujeme šupku baklažánu po celom povrchu vidličkou
  10. Umiestnime baklažán na chladnú stranu grilu (tam kde nie sú uhlíky)
  11. Prikryjeme a pečieme asi 30 minút, kým šupka nestmavne a nezvrásni sa a baklažán nebude rovnomerne mäkký, keď ho stlačíte kliešťami
  12. V polovici pečenia baklažán otočíme, aby sa rovnomerne opekol
  13. Baklažán vyberieme z grilu a necháme ho odležať, kým nevychladne, aby sa s ním dalo pracovať
  14. Potom ho orežeme a pozdĺžne rozkrojíme
  15. Lyžicou vydlabeme dužinu baklažánu a šupku vyhodíme
  16. Pečenú červenú papriku, dužinu z baklažánu a cesnak vložíme do kuchynského robota s oceľovou čepeľou
  17. Mixujeme, kým zelenina nie je hrubo nasekaná
  18. Pridáme olej, ocot a soľ a znova mixujeme, kým sa všetko spolu nepremieša a nezapracuje do jemnej štruktúry
  19. Omáčku vložíme do panvice a privedieme do varu
  20. Potom teplotu znížime a za občasného miešania varíme po dobu 30 minút
  21. Ajvar zložíme z platne a dochutíme soľou a korením
  22. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu a potom ho ihneď servírujeme alebo ho uložíme do vzduchotesnej nádoby a skladujeme v chladničke po dobu až dvoch týždňov
Výborná omáčka priamo z grilu, s baklažánom a paprikou.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Skúste v kuchynskom robote zmiešať:
300 g ajvaru
100 g ovčieho syra (alebo kozieho syra)
Strednú cibuľu
2 strúčiky cesnaku
Štipku korenia
3 lyžice kyslej smotany


Vezmite si po ruke čerstvý bochník chleba (alebo si ho upečte podľa nášho receptu na domáce pečivo ) a naneste ajvar. Posypte ju trochou soli a korenia, položte na ňu váš obľúbený syr, ktorý mimochodom môžete zapiecť, a vychutnajte si túto lahodnú nátierku z ajvaru.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.