Srbský makový závin

Srbský makový závin

Srbská kuchyňa je nevyčerpateľným zdrojom inšpirácie pre tých, ktorí radi varia a ktorí si radi užijú dokonalé balkánske chute. Tento závin je jedným z nadčasových dezertov, ktorý si môžete hravo pripraviť aj vy.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 kg múky
  • 150 g cukru
  • 4 žĺtky
  • asi 7 dl mlieka (alebo vody)
  • 1 balenie droždia
  • 150 g masti alebo margarínu

Na náplň:

  • 600 g maku
  • 500 ml mlieka (alebo vody)
  • 400 g cukru

Postup

  1. Zmiešajte droždie s trochou cukru, múky a teplej vody a nechajte ho na teplom mieste, aby nadobudlo.
  2. Pridajte k preosiatej múke rozpustený margarín alebo tuk, cukor, žĺtky a trochu soli (podľa chuti môžete pridať trochu nastrúhanej citrónovej alebo pomarančovej kôry a vlašských orechov), pridajte kysnuté droždie a začnite hniesť cesto.
  3. Zakryte uterákom a nechajte kysnúť.
  4. Akonáhle sa zdvihne, rozdeľte ho na polovicu alebo na tri časti a každú časť vyvaľkajte valčekom.
  5. Pripravte si náplň.
  6. Varte mak s mliekom a zmiešajte s cukrom (môžete tiež pridať hrozienka alebo jemne nasekané orechy).
  7. Vyvaľkané cesto natrite margarínom, potom náplňou, závin preložte a nechajte ho asi 15 minút odležať.
  8. Potom ho presuňte na vymastený plech, potrite bielkom a pečte hodinu pri teplote 220 °C.
  9. Na konci pečenia ho ešte horúci posypte práškovým cukrom.
Závin plnený makom nakrájaný a servírovaný na obruse.
www.serbia.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.