Pokiaľ máte chuť na chudé a krehké mäso, rozhodne vyskúšajte tento dokonalý recept na medailónky zo srnčieho mäsa podávané s omáčkou zo šampiňónov a portského vína.
Čo budete potrebovať
- 400 g medailónikov zo srnčej stehna
- 1 lyžička údené morskej soli
- 1 lyžička údené papriky
- olivový olej
- 50 g masla
- 1 cibuľa, olúpaná, nahrubo nakrájaná
- 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1⁄2 šálky listov šalvie
- 1⁄2 šálky hovädzieho vývaru
- 1 šálka portského vína
- 1 lyžica kukuričnej múky zmiešaná s 2 lyžicami studenej vody (pre zahustenie omáčky, ak je to potrebné)
- batátové pyré, žerucha, baby karotka, lístky šalvie, čerstvý tymián a petržlenová vňať, na podávanie
Postup
- Medailónky posypte údenou morskou soľou a údenou paprikou a pokvapkajte olivovým olejom.
- Prikryte a nechajte 20 minút lúhovať, prípadne ich nechajte cez noc v chladničke.
- Rozpustite maslo na panvici na stredne vysokej teplote a potom pridajte cibuľu, cesnak, šampiňóny a lístky šalvie.
- Restujte 5-8 minút, kým šampiňóny nezmäknú.
- Pridajte hovädzie vývar a portské.
- Pokračujte vo varení, kým sa tekutina nezredukuje.
- Pomocou tyčového mixéra nahrubo rozmixujte šampiňónovú omáčku a nechajte v nej nejaké kúsky.
- V prípade potreby zahustite kukuričnou múkou s vodou.
- Zahrejte panvicu na vysokú teplotu.
- Opekajte medailóniky 2 minúty z každej strany.
- Zakryte alobalom a nechajte 5 minút odpočívať.
- Podávajte na lôžku z batátového pyré spolu s žeruchou a baby karotkou.
- Ozdobte orestovanými lístkami šalvie, čerstvým tymiánom a petržlenovou vňaťou.
Máme pre vás aj ďalšie vynikajúce recepty zo srnčieho mäsa . Pečieme, varíme aj nakladáme!