Marinované steaky zo srnčieho mäsa opečené na panvici a podávané s dokonalou krémovou omáčkou zo šampiňónov a bieleho vína potešia vaše chuťové bunky a vy sa nebudete môcť nabažiť. Presvedčte sa sami!
Čo budete potrebovať
Na srnčie steaky:
- 4 srnčie steaky
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- 1 lyžica rastlinného oleja
Na omáčku:
- 4 lyžice masla
- 230 g šampiňónov, nakrájaných na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 1 lyžica hladkej múky
- ½ šálky bieleho vína (alebo viac kuracieho vývaru)
- ½ šálky kuracieho vývaru
- ¾ šálky smotany na šľahanie
- 1 lyžička dijonskej horčice
- ½ lyžičky worcesterskej omáčky
- ½ lyžičky soli
- ¼ lyžičky čierneho korenia
Postup
- Najprv si pripravte marinádu na steaky.
- Zmiešajte dijonskú horčicu, cesnak, sójovú omáčku, worcesterskú omáčku a korenie.
- Pomocou papierových utierok steaky dôkladne osušte, aby ste odstránili krv.
- Srnčie steaky potrite zo všetkých strán marinádou.
- Steaky položte na tanier a prikryte igelitom.
- Nechajte 1 hodinu odležať pri izbovej teplote (alebo cez noc v chladničke).
- Steaky znova ľahko osušte papierovou utierkou, aby ste odstránili prebytočnú marinádu.
- Rozpáľte liatinovú panvicu na stredne vysokom plameni s 1 lyžicou oleja.
- Steaky opekajte asi 4–6 minút z jednej strany, potom ich otočte a opekajte ďalších 4–6 minút, alebo kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne asi 54–57 stupňov Celzia pre medium-rare.
- Celková doba opekania steakov sa bude líšiť v závislosti od ich hrúbky.
- Ak sú steaky hrubšie ako 2,5 cm, opekajte ich aj z boku, asi 1 – 2 minúty.
- Opečené steaky preložte na čistý tanier.
- Voľne ich zakryte alobalom a nechajte odpočinúť.
- Na rovnakej panvici rozpustite 2 lyžice masla na stredne vysokom ohni.
- Pridajte šampiňóny a restujte do zhnednutia, asi 2-3 minúty.
- Rozpustite zvyšné 2 lyžice masla v rovnakej panvici.
- Pridajte cesnak a múku a varte 1 minútu.
- Zalejte bielym vínom a šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Nechajte 1 minútu variť, potom zalejte kuracím vývarom a smotanou na šľahanie.
- Pridajte dijonskú horčicu, worcesterskú omáčku, soľ a korenie.
- Šľahajte, aby sa všetko spojilo.
- Znížte plameň na stredný a varte asi 5 minút za častého šľahania, kým zmes nezhustne na konzistenciu omáčky.
- Steaky podávajte s omáčkou.
- Užite si to!
Možno sa vám budú hodiť naše recenzie najlepších liatinových panvíc . Kto vyhral v našom porovnaní?