Srnčie stehno varené na sene s pečeným zelerom a dusenou červenou kapustou

Srnčie stehno varené na sene s pečeným zelerom a dusenou červenou kapustou

Korenistá žerucha a korenená kapusta dodávajú tomuto jedlu so stehnom zo srny nádherne jesenný nádych. Nebojte sa experimentovať a pripravte si aj ďalšie lahodné recepty alá zverina podľa nás!

Čo budeme potrebovať

  • 500 g srnčej stehna
  • 120 g čerstvého sena
  • 100 g masla
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • korenie

Na omáčku

  • 500 g srnčích odrezkov
  • 40 g masla
  • 50 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 200 ml kuracieho vývaru
  • 1 lyžica žeruchy
  • lyžička masla

Na kapustu

  • 1 štipka klinčeka
  • 2 hviezdičky anízu
  • 1 tyčinka škorice
  • 450 g červenej kapusty
  • 100 ml malinového octu
  • 135 g džemu z červených ríbezlí
  • korenie
  • soľ

Na zeler

  • 1/2 zeleru
  • 100 ml oleja
  • 120 g masla
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu

Postup

  • Na prípravu zverinovej omáčky orestujte odrezky zo zveriny na 30 g masla, kým nezhnednú a neskaramelizujú.
  • Pridajte šalotku, cesnak a hnedý kurací vývar, priveďte do varu a varte do konzistencie omáčky.
  • Ak chcete pripraviť pečený zeler, olúpte zeler a nakrájajte ho na 8 cm kúsky. Celé ich osmažte na oleji.
  • Pridajte maslo a tymian, stlmte teplotu a pomaly varte, celý čas podlievajte do mäkka, čo by malo trvať asi 20 minút.
  • Ak chcete pripraviť červenú kapustu, zaviažte korenie do kúska mušelínu. Zmiešajte všetky ingrediencie v panvici s korením v mušelíne, prikryte a pomaly varte asi 1 hodinu, kým nezmäknú.
  • Zložíme pokrievku a dusíme, kým nevznikne riedky sirup. Dochuťte soľou a korením.
  • Rozpáľte panvicu a srnčie mäso na troške oleja po celom povrchu krátko orestujte.
  • Polovicu sena dajte do veľkej panvice s pokrievkou. Srnčie mäso potrite 80 g masla a položte na seno
  • Navrch nasypte zvyšok sena a priklopte pokrievkou.
  • Varte v predhriatej rúre na 180 stupňov 14-16 minút.
  • Nechajte aspoň 20 minút odpočívať, potom okoreňte a znovu krátko opražte na rozpálenej panvici na troche oleja a masla.
  • Zverinovú omáčku prehrejte, pridajte kúsok masla a žeruchu.
  • Ak chcete podávať, srnčie stehno nakrájajte, navrch nasypte trochu červenej kapusty a na záver naaranžujte zeler a prelejte omáčkou.

Stehno zo srnčieho mäsa podávajte s klasickou žemľovou knedľou , zemiakovými chlpatými knedľami alebo s nadýchanou ryžou . Všetky recepty nájdete u nás a sú prvotriedne .

Srnčie mäso s kapustou a opečenými zemiakmi.
Zdroj: greatbritishchefs.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.