Korenistá žerucha a korenená kapusta dodávajú tomuto jedlu so stehnom zo srny nádherne jesenný nádych. Nebojte sa experimentovať a pripravte si aj ďalšie lahodné recepty alá zverina podľa nás!
Čo budeme potrebovať
- 500 g srnčej stehna
- 120 g čerstvého sena
- 100 g masla
- 2 lyžice oleja
- soľ
- korenie
Na omáčku
- 500 g srnčích odrezkov
- 40 g masla
- 50 g šalotky
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 ml kuracieho vývaru
- 1 lyžica žeruchy
- lyžička masla
Na kapustu
- 1 štipka klinčeka
- 2 hviezdičky anízu
- 1 tyčinka škorice
- 450 g červenej kapusty
- 100 ml malinového octu
- 135 g džemu z červených ríbezlí
- korenie
- soľ
Na zeler
- 1/2 zeleru
- 100 ml oleja
- 120 g masla
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
Postup
- Na prípravu zverinovej omáčky orestujte odrezky zo zveriny na 30 g masla, kým nezhnednú a neskaramelizujú.
- Pridajte šalotku, cesnak a hnedý kurací vývar, priveďte do varu a varte do konzistencie omáčky.
- Ak chcete pripraviť pečený zeler, olúpte zeler a nakrájajte ho na 8 cm kúsky. Celé ich osmažte na oleji.
- Pridajte maslo a tymian, stlmte teplotu a pomaly varte, celý čas podlievajte do mäkka, čo by malo trvať asi 20 minút.
- Ak chcete pripraviť červenú kapustu, zaviažte korenie do kúska mušelínu. Zmiešajte všetky ingrediencie v panvici s korením v mušelíne, prikryte a pomaly varte asi 1 hodinu, kým nezmäknú.
- Zložíme pokrievku a dusíme, kým nevznikne riedky sirup. Dochuťte soľou a korením.
- Rozpáľte panvicu a srnčie mäso na troške oleja po celom povrchu krátko orestujte.
- Polovicu sena dajte do veľkej panvice s pokrievkou. Srnčie mäso potrite 80 g masla a položte na seno
- Navrch nasypte zvyšok sena a priklopte pokrievkou.
- Varte v predhriatej rúre na 180 stupňov 14-16 minút.
- Nechajte aspoň 20 minút odpočívať, potom okoreňte a znovu krátko opražte na rozpálenej panvici na troche oleja a masla.
- Zverinovú omáčku prehrejte, pridajte kúsok masla a žeruchu.
- Ak chcete podávať, srnčie stehno nakrájajte, navrch nasypte trochu červenej kapusty a na záver naaranžujte zeler a prelejte omáčkou.
Stehno zo srnčieho mäsa podávajte s klasickou žemľovou knedľou , zemiakovými chlpatými knedľami alebo s nadýchanou ryžou . Všetky recepty nájdete u nás a sú prvotriedne .