Vyskúšajte tento tradičný recept s údeným mäsom. Údené môžete nahradiť napríklad pancettou.
Ingrediencie
- 1 polievková lyžica olivového oleja
- 1 väčšiu cibuľu nakrájanú na kocky
- 140g údeného mäsa
- 1 mrkva (asi 120 g), jemne nakrájanú na kocky
- 1 lyžička mletej rasce
- 2 strúčiky cesnaku, nadrveného
- 1 chilli, jemne nakrájané (nemusí byť)
- 1-2 kocky masoxu alebo kuracieho bujónu
- 250g červené šošovky – opláchnuté
- Nakrájaný starší chlieb alebo rožok na krutóny
Postup
- Vo väčšom hrnci zohrejte olivový olej, pridajte cibuľu, nakrájané údené a mrkvu. Varte na miernom až strednom ohni po dobu 10 minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte rascu, cesnak, chilli a varte ďalšie 1 – 2 minúty.
- Nalejte 1,25 litra vriacej vody, rozdrobte masox a nakoniec pridajte šošovku.
- Priveďte varu a za občasného miešania varte 20 minút.
- Polievku dosoľte podľa chuti.
- Medzitým si na malej panvici osmažte krutónky z chleba asi 10 minút, do chrumkava.
- Polievku podávajte posypanú krutónmi.