Šťava z bazy

Šťava z bazy

Jednoduchý, ale veľmi chutný. Presne taký je tento recept na lahodný domáci bezinkový džús. Ide o tradičný a obľúbený severský recept, ktorý sa používa už mnoho rokov.

Ingrediencie:

  • 2,5 kg bazy
  • 12 jabĺk
  • 1 liter vody
  • 800 g cukru

Postup:

  • Bezinky očistíme takmer od všetkých vetiev a vetvičiek, dôkladne umyjeme a dáme do veľkého hrnca.
  • Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na kúsky a pridáme do hrnca k bazam.
  • Zalejeme vodou a privedieme do varu. Necháme variť zhruba 30 minút, prípadne tak dlho, pokiaľ bobule nepustia všetku šťavu.
  • Pripravíme si iný veľký hrniec, dáme cez neho čistú utierku alebo jemné sito a zmes do neho prelejeme.
  • Pomocou lyžice alebo varešky stláčame bobule, čo najviac to ide, aby sme z nich dostali všetku šťavu.
  • Keď všetko roztlačíme, necháme ešte sito na hrnci, aby odkvapkalo naozaj úplne všetko.
  • Akonáhle máme dokvapkané, zložíme sito či utierku, postavíme hrniec na platňu a koncentrovanú šťavu zahrejeme na strednom ohni.
  • Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme, až sa všetok cukor rozpustí.
  • Vo chvíli keď k tomu dôjde a cukor sa začlení do šťavy, môžeme odstaviť z platne a preliať do pripravenej čistej uzatvárateľnej fľaše.
  • Naplnenú fľašu dobre uzavrieme a necháme vychladnúť.
  • Potom už len stačí udržovať šťavu v chlade a používať podľa potreby a chuti.
Skvelá bezinková šťava na prípravu domácej malinovky alebo džúsu.
Zdroj: https://nordicfoodliving.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.