Jednoduchý, ale veľmi chutný. Presne taký je tento recept na lahodný domáci bezinkový džús. Ide o tradičný a obľúbený severský recept, ktorý sa používa už mnoho rokov.
Ingrediencie:
- 2,5 kg bazy
- 12 jabĺk
- 1 liter vody
- 800 g cukru
Postup:
- Bezinky očistíme takmer od všetkých vetiev a vetvičiek, dôkladne umyjeme a dáme do veľkého hrnca.
- Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníka, nakrájame na kúsky a pridáme do hrnca k bazam.
- Zalejeme vodou a privedieme do varu. Necháme variť zhruba 30 minút, prípadne tak dlho, pokiaľ bobule nepustia všetku šťavu.
- Pripravíme si iný veľký hrniec, dáme cez neho čistú utierku alebo jemné sito a zmes do neho prelejeme.
- Pomocou lyžice alebo varešky stláčame bobule, čo najviac to ide, aby sme z nich dostali všetku šťavu.
- Keď všetko roztlačíme, necháme ešte sito na hrnci, aby odkvapkalo naozaj úplne všetko.
- Akonáhle máme dokvapkané, zložíme sito či utierku, postavíme hrniec na platňu a koncentrovanú šťavu zahrejeme na strednom ohni.
- Prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme, až sa všetok cukor rozpustí.
- Vo chvíli keď k tomu dôjde a cukor sa začlení do šťavy, môžeme odstaviť z platne a preliať do pripravenej čistej uzatvárateľnej fľaše.
- Naplnenú fľašu dobre uzavrieme a necháme vychladnúť.
- Potom už len stačí udržovať šťavu v chlade a používať podľa potreby a chuti.