Šťavnatá morka na masle

Šťavnatá morka na masle

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na jemnú a šťavnatú pečenú morku s maslom. Vďaka nemu hravo vyskúzlite vianočnú večeru bez stresu.

INGREDIENCIA

  • 20 ml repkového oleja
  • 1 x 5 kg kvalitná morka (nechajte si od mäsiara odstrániť krídla a krk a nech vám ich nakrája na kúsky o veľkosti 2,5 cm)
  • 40 g masla, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 2 štipky vločiek morskej soli
  • 2 štipky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 200 ml vody
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 1-2 lyžičky koreňového škrobu arrowroot, rozpusteného v 1 lyžici studenej vody
  • opečené zemiaky a dusená sezónna zelenina, na podávanie

POSTUP

  • Morku vyberte z chladničky a priveďte k izbovej teplote – bude to trvať minimálne hodinu.
  • Predhrejte rúru na 230 stupňov Celzia.
  • Zahrejte repkový olej vo veľkom pekáči na sporáku.
  • Pridajte nakrájané morčacie krídla a krk a opekajte 8–10 minút, pričom kúsky otočte každé 2–3 minúty.
  • Medzitým v malej miske zmäkčite maslo, potom dochuťte soľou a mletým bielym korením.
  • Ochuteným maslom potrite celú morku.
  • Akonáhle nakrájané krídla a krk zhnednú, pridajte zvyšné maslo do pekáča.
  • Položte morku na krídla a pečte v rúre 30 minút.
  • Morku vyberte z rúry a všetko pokvapkajte šťavou z pečenia.
  • Znížte teplotu rúry na 160 stupňov Celzia.
  • Nalejte vodu do pekáča, vráťte morku do rúry a pokračujte v pečení ďalšiu hodinu, každých 20 minút zalievajte morku šťavou z pečenia.
  • Na konci doby pečenia vyskúšajte, že je morka prepečená, zapichnutím špajle do najhrubšej časti stehna; pokiaľ šťava vyteká, je mäso prepečené.
  • Prípadne použite teplomer na mäso; teplota by mala byť 65 °C počas 10 minút alebo až 74 °C počas 2 minút.
  • Pokiaľ nie je morka úplne upečená, vráťte ju do rúry.
  • Vyberte morku z rúry a preložte ju na hlbokú tácku, pričom si ponechajte pekáč, v ktorom sa morka varila spolu so šťavou.
  • Morku dajte bokom, aby odpočívala minimálne 30 minút až 1 a ½ hodiny.
  • Pripravte si pečené zemiaky a zeleninu.
  • Keď ste pripravení podávať, vráťte pekáč na sporák.
  • Šťavu priveďte do varu a zoškrabnite všetky pripálené kúsky z dna.
  • Pozbierajte šťavu, ktorú morka pustila pri odpočívaní a pridajte do omáčky.
  • Dochuťte soľou a mletým čiernym korením, ak je to potrebné.
  • Znížte plameň, kým sa omáčka nevyvarí, potom vmiešajte rozpustený koreňový škrob a varte, kým omáčka nezhustne.
  • Omáčku preceďte cez jemné sitko do nahriatej nádoby.
  • Morku dajte na stôl a nakrájajte ju na plátky.
  • Podávajte s opečenými zemiakmi a zeleninou.
  • Prelejte omáčkou.
Pečená morka na tanieri s vedľa položenou mištičkou brusníc.
www.bbc.co.uk

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom porovnaní?

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.