Šťavnaté kura v stredomorskom štýle

Šťavnaté kura v stredomorskom štýle

Stredomorská kuchyňa je veľmi obľúbená a keď si v jej duchu pripravíme kura na grile, olízneme všetkých desať, a ešte si budeme chcieť niekoľkokrát pridať. Receptúra obsahuje niekoľko druhov vynikajúceho korenia, s ktorým sa dajú vykúzliť dokonalé chuťovky.

Ingrediencie:

  • 4 lyžice extra panenského olivového oleja
  • Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
  • 1 polievková lyžica sušeného oregana
  • 1 lyžica čerstvého tymiánu
  • 1 lyžička koriandra
  • 1 lyžička papriky
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia (kto má rád pikantnejšie, môže dať aj celú lyžičku)
  • 14 strúčikov olúpaného cesnaku
  • 1 celé kura (cca 1 600 g – 2 000 g)

Postup:

  • Začneme tým, že vezmeme kuchynské nožnice na hydinu, položíme kura prsiami dole a vystrihneme mu chrbticu po celej dĺžke.
  • Kurča otočíme a poriadne zatlačíme na prsia, aby sa čo najviac roztiahla a znížila sa tak jeho výška.
  • Pomocou nožníc odstránime aj špičky krídiel.
  • Osušíme kuchynskými papierovými utierkami a dôkladne osolíme.
  • Do misky dáme olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, tymián, korenie a prelisované strúčiky cesnaku.
  • Marinádu premiešame a nanesieme pod kožu aj na povrch kurčaťa.
  • Vezmeme veľkú misu, položíme do nej kura a prelejeme zvyškom marinády.
  • Predhrejeme si gril a zľahka potrieme rošt olejom.
  • Položíme kura na gril, zaklopíme veko a necháme grilovať zhruba 1 hodinu.
  • Počas pečenia mäso pravidelne kontrolujeme a podľa potreby priebežne otáčame, aby sa grilovalo rovnomerne.
  • Keď je kurča hotové, zložíme ho z grilu a necháme 10 minút odpočinúť, až potom ho naporciujeme a servírujeme.
Stredomorské kura s kajenským korením.
Zdroj: https://www.themediterraneandish.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.