Stredomorská kuchyňa je veľmi obľúbená a keď si v jej duchu pripravíme kura na grile, olízneme všetkých desať, a ešte si budeme chcieť niekoľkokrát pridať. Receptúra obsahuje niekoľko druhov vynikajúceho korenia, s ktorým sa dajú vykúzliť dokonalé chuťovky.
Ingrediencie:
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- Šťava a kôra z 2 chemicky neošetrených citrónov
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- 1 lyžica čerstvého tymiánu
- 1 lyžička koriandra
- 1 lyžička papriky
- 1/2 lyžičky rasce
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky kajenského korenia (kto má rád pikantnejšie, môže dať aj celú lyžičku)
- 14 strúčikov olúpaného cesnaku
- 1 celé kura (cca 1 600 g – 2 000 g)
Postup:
- Začneme tým, že vezmeme kuchynské nožnice na hydinu, položíme kura prsiami dole a vystrihneme mu chrbticu po celej dĺžke.
- Kurča otočíme a poriadne zatlačíme na prsia, aby sa čo najviac roztiahla a znížila sa tak jeho výška.
- Pomocou nožníc odstránime aj špičky krídiel.
- Osušíme kuchynskými papierovými utierkami a dôkladne osolíme.
- Do misky dáme olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, tymián, korenie a prelisované strúčiky cesnaku.
- Marinádu premiešame a nanesieme pod kožu aj na povrch kurčaťa.
- Vezmeme veľkú misu, položíme do nej kura a prelejeme zvyškom marinády.
- Predhrejeme si gril a zľahka potrieme rošt olejom.
- Položíme kura na gril, zaklopíme veko a necháme grilovať zhruba 1 hodinu.
- Počas pečenia mäso pravidelne kontrolujeme a podľa potreby priebežne otáčame, aby sa grilovalo rovnomerne.
- Keď je kurča hotové, zložíme ho z grilu a necháme 10 minút odpočinúť, až potom ho naporciujeme a servírujeme.