Steak a ryža

Steak a ryža

Milovníci mäsa možno namietnu, že dať si k nemu karfiol je tak trochu zvláštny, ale verte, že je to veľmi chutná, a pritom úplne jednoduchá kombinácia.

Ingrediencie:

  • 250 g flank steaku nakrájaného na tenké plátky
  • 4 polievkové lyžice Tamari
  • 1 lyžica ryžového vína Shaoxing (alebo je možné použiť suché sherry)
  • 5 lyžíc slnečnicového oleja
  • 2 ľahko rozšľahané veľké vajcia
  • 1 hrnček na kocky nakrájané mrkvy
  • 4 jarné cibuľky nakrájané na plátky (zelenú a bielu časť nakrájame oddelene)
  • 1 hrnček mrazeného hrášku
  • 2 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nastrúhaného olúpaného čerstvého zázvoru
  • 350–400 g karfiolovej ryže (očisteného rozmixovaného karfiolu)
  • 2 lyžičky sezamových semienok
  • 1 lyžička sezamového oleja z praženého sezamu

Postup:

  • V strednej miske premiešame mäso s 1 lyžicou tamari a ryžovým vínom (alebo sherry).
  • Rozohrejeme 1 lyžicu slnečnicového oleja vo veľkej panvici na strednú teplotu.
  • Pridáme vajcia a za stáleho miešania varíme asi 1 minútu. Preložíme do misky.
  • Zvýšime teplotu na stredne vysokú a pridáme prvé lyžiceslnečnicového oleja. Vložíme steaky.
  • Opekáme z oboch strán, kým steaky nezmenia farbu, asi tak 2 až 3 minúty. Priebežné otáčame, aby sa mäso nepripieklo.
  • Steaky spolu so šťavou, ktorá sa v panvici nahromadí, preložíme do misy s vajcami.
  • Do panvice dáme 1 lyžicislnečnicového oleja, mrkvu a varíme za pravidelného miešania, kým mrkva nezačne mäknúť, cca 3 až 5 minút.
  • Vmiešame hrášok, cesnak a zázvor. Za stáleho miešania necháme variť ešte ďalšie 3 minúty
  • Zmes preložíme do misy so steakmi a pridáme do panvice zvyšné 2 lyžice slnečnicového oleja.
  • Vhodíme rozmixovaný karfiol a za občasného miešania varíme, až je karfiol mäkký. To trvá zhruba 5 minút, niekedy o niečo dlhšie.
  • Primiešame odložené vajcia, steak aj zeleninu a zvyšné 3 lyžice tamari.
  • Podávame posypané nakrájanou jarnou cibuľkou, sezamovými semienkami a pokvapkané sezamovým olejom.

Tamari vzniká počas výroby miso pasty . O tom čo je miso pasta a aké sú jej základné druhy, ste sa mohli dočítať v našom článku recepty z karfiolu .

Karfiolová vyprážaná ryža so steakom.
Zdroj: https://www.eatingwell.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.